İŞSİZ SAYISI 329 BİN ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 mart ayı hane halkı işgücü araştırma sonuçlarını açıkladı. Bu araştırma toplam nüfusa dayalı olarak yayınlanıyor.
Mart ayında TÜİK’ in kabul ettiği resmi işsizlik oranı, geçen yıla göre arttı. Geçen yıl mart ayında işsizlik oranı yüzde 10.4 iken bu sene mart ayında 10.7’ye yükseldi.

Yayınlanan istatistiklerde TÜİK, iki türlü işsiz sınıflaması yapıyor… Birisi, iş arayan işsizler… Birisi de iş aramayan işsizler… TÜİK işsiz olmak için iş aramayı şart koşuyor… Bu anlamda resmi işsizlik oranı iş arayan işsizlerin işsizlik oranını gösteriyor. Aksi halde yüzde 10.7 işsizlik oranı bugünkü şartlarda çok önemli olmayabilir.
 

Yani TÜİK’in resmi işsiz saydıklarının sayısı geçen sene mart ayında 2 milyon 401 bin kişi iken bu sene mart ayında bu sayı 95 bin kişi arttı.

Asıl sorun, işsiz olduğu halde işsiz sayılmayan bir o kadar da işsizin olmasıdır. TÜİK bunları “İş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar” diye tarif ediyor. Bu gibi işsizlerin sayısı da geçen sene 1 milyon 920 bin kişi imiş… Bu sene 2 milyon 154 bin kişiye yükselmiş. Yani TÜİK’in işsiz saymadığı işsizlerin sayısı da 234 bin kişi artmış.

Umudunu kaybetmiş işçiler

“İŞ aramadığı halde çalışmaya hazır olanlar neden iş aramıyor?” sorusuna gelince… Bunların bir kısmı, üç-beş yıl iş aramış… Ancak iş bulamadığı için, umudunu kesmiş… İş aramaktan vazgeçmiş kişilerdir… Ancak halen işsizdirler.
Bir kısmı nasıl olsa iş bulamam diye hiç iş aramaya başlamayanlardır.

Sonuçta toplam olarak resmi işsiz ve iş aramayan işsiz sayısı geçen yıla göre 329 bin kişi artmıştır.

                        Mart ayı işsiz sayısı

……………………………… 2007 Mart ayı ….2008 Mart ayı
……………………………………(Sayı bin)………(Sayı bin)

İşsiz sayısı ………………….. 2.401……………2.496
İş aramayıp
çalışmaya hazır …………….1.920…………..2.154
Toplam işsiz sayısı ……… 4.321…………..4.650

Sorun bu kadarla da bitmiyor… Mevsimlik çalışanlar, yani 2-3 ay çalışıp on ay yatanlar da aslında gizli işsizdir. Aile işinde çalışanların veya babasının esnaflık işinde çalışanların bir kısmı da gizli işsizdir.

Ekonomi durgunluğa girdikçe, yatırımlar azaldıkça, inşaat sektörü gibi, konfeksiyon sektörü gibi sektörler daraldıkça işsiz sayısı artacaktır.
AKP iktidarı ya bunları görmüyor… Veya artık ne yapacağını bilemiyor.

———————
NOT: Pazar günkü yazımda 13. satırda “Elektrikte kayıp-kaçağın maliyeti 2.2 milyar YTL’ ye çıktı” cümlesinde sehven kayıp-kaçak yerine yalnızca kaçak yazılmıştır. Kayıp-kaçak olarak düzeltiyorum

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir