İSTANBULLULAR İÇİN BAYRAMIN TADI

Bir zamanlar taşı toprağı altın denilen İstanbul’da, hayat zorlamaya başladı. Yapılan anketlerden İstanbulluların, trafik gibi şartlar yanında, ekonomik şartlar açısından da sorun yaşadıkları anlaşılıyor.

 

 

 

İktisatlılar Vakfının İstanbul araştırmasında, İstanbulluların %44,4’ü işsizlik ve yoksulluğu çözülmesi gereken en önemli sorun olarak görüyorlar. O kadar ki, terörden daha önemli sorun olarak görüyorlar. Çünkü aynı ankette İstanbulluların %24,3’ü ise güvenlik ve terör ilk sorun olarak gördüğünü söylemiştir. İstanbulluların çözülmesi gerekli gördüğü sorunlar arasında en son sırada %2,3 ile yolsuzluk geliyor. Bu oran ilk bakışta, “acaba yolsuzluk toplum tarafından kanıksandı mı” gibi bir soruya neden olmaktadır. Aslında, yolsuzluğun son sırada yer almasının nedeni, işsizlik ve terör gibi insanların doğrudan kendisiyle ilgili temel sorunları daha ağır bir sorun olarak görmesinden ileri gelmektedir.

 

Yine de İstanbullular geleceğe umutlu bakmaktadır. Aynı araştırmada, iş bulma umudu olanların oranı daha yüksektir. İstanbul’da yaşayanların yüzde 37.20’si 2012 yılında iş bulma olanaklarının değişmeyeceğini düşünüyor. Yüzde 88’5’i iş bulma olanaklarının artacağını düşünüyor.

Bu orana karşılık, yüzde 24. 3’ü de iş bulma olanaklarının azalacağını düşünüyor. İş bulma olanakları artacak diyenler, azalacak diyenlerden daha fazladır. Arada 14.2 puan fark var.

 

Özetle bu durum, İstanbul’da yaşayanların iş bulma olanakları konusunda iyimser olduğunu gösteriyor.


Cumhuriyetin 100 yılında, sanayicinin hedefi var… İhracatçının hedefi var… Başbakan, 500 milyar dolar ihracat diyor… İnsan, 100 yılda acaba “halkın hedefi ve beklentisi nedir?” diye merak ediyor.

Aynı araştırmada sorulan soru : 2023 yılında (Cumhuriyetimizin 100. yılında) aşağıdakilerden hangisi ülkemiz için en önemli hedef olmalıdır?’’ şeklindedir. Bu soruya verilen cevaplara göre işsizlik yine ilk sırada yer almıştır. İstanbulluların yarıya yakını, yüzde 48.2’si, Cumhuriyetin yüzüncü yılında, işsizliğin düşürülmesini en önemli hedef olarak görmektedir. Yüzde 27’si ise, en önemli hedefin “yüksek ekonomi, kalkınma hızı” olması gerektiğini söylemiştir.

Cari açığın azaltılmasını önemli görenler yüzde 11 ve bölgeler arası kalkınmışlık farklarını azaltmanın en önemli hedef olmasını görenler oranı da yüzde 11’dir.   

İşsizliğin azaltılması uzun zaman ister… İstanbulluları kısa zaman içinde mutlu edecek birtakım önlemler alınabilir.

Örneğin, İstanbulluların yüzde 53’ü özel hayatlarının ihlal edildiğini düşünüyor… Yüzde 44’ü ise telefonunun dinlendiğini düşünüyor. Hükümet, idari kararlarla ve önlemler alarak bunları durdurabilir. Toplumun bu psikolojik sıkıntısını kaldırabilir. Toplumun bayramların tadını daha iyi çıkarmasını sağlayabilir.   

Bayramınız kutlu olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir