SPEKÜLASYON DÜNYAYI YORDU

2008 -2009 dünyanın yaşadığı  finansal kriz henüz  atlatılmadı. Dünyada ekonomisinde Küreselleşme ile 2007 yılına kadar artan büyüme oranları düşmeye devam ediyor.  Dünya Bankası raporuna göre, 2012 yılında  Dünya ekonomisinde ortalama büyüme oranı yüzde 2.3 ‘e geriledi. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 5.1 oldu. Türkiye  ise gelişmekte olan ülkelerin altına düştür ve  yüzde   2.4 oldu. Zengin gelişmiş ülkelerde ise büyüme oranı ortalama  yüzde 1.3 oldu.

 

Çin’de bile yüzde 10.7’lerin yaşandığı yıllar geride kaldı… Çin de 2012 de yüzde 7.5 büyüdü. Hindistan’da da yaşanan yüzde 9 büyüme oranları da yine gerilerde kaldı. Hindistan 2011  yılında yüzde 5 büyüdü.

Gelişmekte olan ülkelerin dış borçlarını ödemesi , Dünya refahının devam etmesi için  ekonomilerin  büyümesi , fert başına gelirin artması gerekir. Her şeyden önce büyüme olmazsa , işsizlik önlenemez.

Aşağıdaki tabloda , bazı ülkelerin kriz öncesi 2006 yılında ve krizden üç yıl sonra 2012 yılında büyüme oranları yer almaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranlarının düştüğü , bazı ülkelerde eksi büyüme yaşandığı görülmektedir.

 

 

BAZI ÜLKELERDE BÜYÜME ORANI ( YÜZDE )

                                               2006                                       2011 (2012)

                                                                                                                                

ABD                                       2.7                                          1.7

ALMANYA                            3.7                                             3

JAPONYA                             1.7                                      -0.7

ÇİN                                    10.7                                             7.8

RUSYA                                  8.2                                          4.3

HİNDİSTAN               9.0                                          5.0

TÜRKİYE                              6.9                                          8.5 (2011)

TURKİYE                              6.9                                          2.2 (2012)

YUNANİSTAN                      5.5                                      -7.1

Dünyada büyüme oranlarının düşmesi, ekonomik konjonktür açısından kaçınılmaz görünüyor. Zira dünya tarihinde hızlı ekonomik büyümelerin arkasından yavaşlama ve durgunluk gelmiştir. Ekonomilerde büyüme dönemlerinde ekonomilerin iç dinamikleri yoruluyor. Tüketim ve özellikle dayanıklı tüketim doyma noktasına geliyor. Bir zaman sonra , reel üretim azalıyor ve büyüme oranları  düşüyor. 

Küresel süreç şimdi farklı bir neden daha getirdi … Kırılganlık.

Dünya ekonomisi , finans, sermaye piyasası ve spekülasyona teslim oldu.  Reel sektörde canlanma ve durgunluk zaman içinde meydana gelir.  Bu sektörlerde ise  günlük ve hatta saatlik hareketler yaşanıyor.

Bu kırılganlık nedeniyle de reel yatırım eğilimi düşüyor. Reel üretimde büyüme yavaşlıyor. Zira kırılganlık , yatırımlarda uzun vadeli planlama ve fizibilite yapmayı önlüyor.

İngiliz Guardian ve Telegraph gazetelerinin , JP morgan kaynaklı haberlerine  göre, bankaların   altın ve gümüş fiyatlarında, faiz de  türevli işlemler yoluyla manipülasyon yaptıkları belirtiliyor. Aynı paralel de  Enerji ve Emtia  Fiyatlarında da  ayarlamalar yaptıkları açıklanıyor.

Öteden beri benim tezim , küreselleşme sürecinde dünya ekonomisini spekülasyonun yönettiği şeklindedir.

FED’in parasal sıkılaştırmadan , şu anda ABD’ de yüzde 7.3 olan işsizliğin yüzde 6.5 altına ininceye kadar bekleyeceğini açıklaması da aslında Spekülatörlerin baskısı ile ortaya çıkmıştır.

Finans  piyasaları   o kadar kırılgan ki , Lawrence Summers’ın  FED başkanlığına  aday olması ile borsalar düşüyor…Adaylıktan çekilmesi ile canlanıyor.  Çünkü Summers  Deregülasyon istemişti.

Deregülasyon, ekonomide ve piyasada devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da tamamen kaldırılması durumudur. Finans sektörü herhalde , FED desteğini çekerse , devlet yardımları azalırsa  ben bu spekülasyonu rahat yapamam şeklinde düşünmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir