Gelir dağılımında bozulma bir ekonomik sorundur. Türkiye İstatistik Kurumu nüfusun En zengin yüzde 20 ‘si ile en fakir yüzde 20’si arasındaki farkın açıldığını gösteren verileri yayınlamıştı.
Gelir dağılımında eşitsizlik yanında , toplumsal eşitsizlik te artmaya başladı. Sosyal dışlanma arttı. Öteden beri var olan kadın erkek eşitsizliği de devam ediyor. Bu saydıklarım sosyal istikrarsızlık veya toplumsal istikrarsızlıktır.
Toplumsal eşitlik, yasalar önünde Güvenlik , oy kullanma hakkı ,konuşma ve toplanma özgürlüğü , mülkiyet hakkı , kamu hizmetlerine ulaşma hakkı gibi , toplumsal mal ve hizmetlere eşit seviyede erişmek demektir.
Eğer bir siyasi iktidar partisine mensup olanlar bu saydığım hizmetlere daha kolay ulaşıyorsa , belediyelerde parti mensupları daha kolay iş buluyorsa , Toplumsal eşitsizlik sorunu var demektir.
Sosyal dışlanma, toplumsal dışlanma , Sosyal Marijinalleştirme toplumsal huzuru bozar.
Sosyal dışlanma , bazı insanların ırkına göre , derisinin rengine göre giyim tarzına göre , çalışma hakkı , medeni haklar, demokratik süreçlere katılım hakkı , eşit yargılanma hakkı gibi çeşitli haklara, olanaklara ve kaynaklara erişmesinin engellenmesidir.
Söz gelimi kamu personel alımların da , İmam hatiplilere öncelik verilmesi de diğerleri için bir engeldir.
Giyim tarzları ile bağlantılı olarak geçmişte türbanlıların dışlanması gündemde idi, bu günde şort giyenler veya modern giyinen hanımlara karşı böyle bir dışlanma yaratılmak isteniyor.
Cinsiyet eşitsizliği konusunda iktidar ve muhalefet daha ileri adım atmak istiyor. Ancak Türkiye de dinin Arap gelenekleri içinde yorumlanması ve özellikle bir kısım hanımların yalnızca bu nedenle pasif kalması , kadın erkek eşitsizliği yaratıyor. Kadın Erkek eşitliği konusunda Maalesef Dünyada en kötü ülkeler içindeyiz.
Bu durumu ‘’Dünya Ekonomik Forumu , Cinsiyet eşitsizliği raporlarından’’ daha net görebiliyoruz. 2014 yılı raporuna göre kadın hakları konusunda Türkiye 142 ülke içinde sona doğru 125 sırada yer alıyordu. (Aşağıdaki tablo ) 2015 raporunda da 145 ülke arasında 130 sıraya geriledi.
Bu sıralamada Laik olmayan İslam ülkeleri kadın hakları sıralamasında son sıralarda yer alıyor. Maalesef Türkiye laik ülke olmasına rağmen bunlar arasına giriyor.
142 ÜLKEDE GLOBAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ (2014)
SIRA EN İYİLER SIRA EN KÖTÜLER —————– ———————– 1 İZLANDA 113 KUVEYT 2 FİNLANDİYA 115 B.ARAP EMRİLİKLERİ NORVEÇ 116 KATAR 3 İSVEÇ 123 TUNUS 124 BAHREYN ORTADA 125 TÜRKİYE 127 ETOPYA —————- 128 UMMAN 37 KENYA 129 SUUDİ ARABİSTAN 40 NABİBYA 137 İRAN 88 UGANDA 139 SURİYE 142 YEMEN |
Öte yandan Türkiye de , sosyal sorunların bir başka boyutu , 3.1 milyon Suriyeli Mültecidir. Suriyeliler , sosyal huzuru bozuyor , düşük ücretle çalıştıkları için Türk vatandaşlarının işe erişimini zorlaştırıyorlar.
DÜNYADA EN FAZLA MÜLTECİ ÜRETEN ÜLKELER ——————————————— SURİYE 4,9 MİLYON AFGANİSTAN 2,7 MİLYON SOMALİ 1,1 MİLYON
|
DÜNYADA EN FAZLA MÜLTECİ BARINDIRAN ÜLKELER ———————————————— TÜRKİYE 3,1 MİLYON PAKİSTAN 1,6 MİLYONLÜBNAN 1,1 MİLYON İRAN 979 BİN 400 ETİYOPYA 736 BİN 100 ÜRDÜN 664 BİN 100 KENYA 552 BİN UGANDA 428 BİN 400 ÇAD 420 BİN SUDAN 356 BİN 200
|
Dünyada en fazla Mülteci veren ülke Suriye’dir. En fazla mülteci alan ülke de Türkiye’dir. Anlaşılmaz bir şekilde Suriye sorunundan dolayı dünyada en fazla bedel ödeyen ülke Türk halkı oldu.