Siyasi İktidar AB’ yi Neden İstemiyor

Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan , Avrupa Birliğine üyelik hedefini  referanduma götürme niyeti olduğunu açıkladı. Niyet AB’ ye karşı bir pazarlık mıdır ? yoksa gerçekten AB ‘den uzaklaşmak mıdır ? Zaman gösterecek.  Ancak AB’ den uzaklaşmak AB’ ye de zarar verir ve fakat asıl zararı Türk Milleti çeker.

Zira Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefi ,yalnızca üyelikle sınırlı bir talep değildir. Avrupa hedefimiz Üyelikten çok daha önemli anlam ifade etmektedir.

Avrupa Birliği dünyada demokrasinin  kurumsallaştığı bir oluşumdur.  Siyasi istikrarın sembolüdür.  Avrupa ‘da İnsan hakları , siyasi özgürlükler teminat altına alınmıştır. AB ülkeleri Hukukun üstünlüğünde ilk sıralardadır. AB üyeliği demek Türkiye’nin bu standartlara yükselmesi demektir.

Yine AB müktesebatının getirdiği açıklık, şeffaflık ve siyaseten hesap sorulabilirlik ilkeleri yolsuzlukla mücadele , Türkiyen’in siyasi , sosyal ve ekonomik istikrarı için vazgeçilmez hedeflerdir.

AB Türkiye sorumlusu birçok kez Türkiye’de Demokrasi ve hukuk alanında kayıplar yaşadığını , AB’ nin  demokrasiyi her şeyden önde tuttuğunu açıklamıştı. Aslında açıklamasa da Avrupa’nın temelini İnsan hakları ve demokratik özgürlükler  oluşturuyor.

AB Türkiye ilerleme raporlarında , Türkiye’nin Hukukun üstünlüğü , demokrasi ve insan haklarında geri düştüğünü ve dolaylı olarak Başkanlık siteminin demokratikleşmeyi engellediği vurgulandı.

AB Raporlarında Cumhurbaşkanının parti başkanı olması ve yetkileri tenkit edilmektedir. Ayrıca  raporlarda Referandumun  ciddi kaygılar doğurduğu vurgulanmaktadır. Söz gelim 2018 raporunda  ,İfade özgürlüğündeki ciddi gerilemenin , İnternet içeriklerine erişimin engelleme yetkisinden , Hapisteki gazetecilerden endişe duyulduğu belirtilmiştir.

Yine 2018 raporunda ;

‘’Yüksek Seçim Kurulunun normalde var olan, seçim ve referandum kampanyalarında tek taraflı ve yanlı yayın yapan özel radyo ve televizyon kanallarına ceza verme yetkisi, olağanüstü hâl kararnamesiyle kaldırılmıştır. 

Sistemde, bazı düzenlemeler yargının yürütmeden bağımsız olmasını engellemekte ve bu durum Avrupa standartlarına aykırılık yaratmaktadır. 

Cumhurbaşkanı tasarrufları arasında ;Hâkimler ve Savcılar Kurulunun 13 üyesinden 4’ünün ve Anayasa Mahkemesinin 15 hâkiminden 12’sinin atanması yer almaktadır. ‘’ şeklinde tenkitler yer alıyor.

Bunlar Türkiye’nin  yaşadığı gerçekler değil mi ?

Demokrasi , insan hakları , basın özgürlüğü , hukukun üstünlüğü konularında biz mi Avrupa’ya , Avrupa mı bize uyacak ? Avrupa ile uzaklaşmanın nedeni bu alanlarda Türkiye’nin kan kaybetmesi ve geri düşmesidir. Elbetteki bunun nedeni de AKP ‘ nin demokrasi ve hukuk anlayışıdır. 

Aksi halde 2004 yılında heyecanla Evet diyen bir Avrupa Birliği sonradan neden hayır desin ? Din ve nüfus meselesini problem olarak gören Avrupalı yöneticiler olabilir… Ancak bunlar marjinal düzeyde kalır. Bu gibi  ferdi düşünceleri örnek göstererek Avrupa hakkında karar verilirse , bu kararın ardında farklı bir niyet var demektir.

Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ının , sık sık Rusya ve Çin’i öne çıkarması Türkiye için potansiyel bir demokrasi sorunu demektir. Çünkü bu iki ülkede de demokrasi yoktur. 

Öte yandan Türkiye’nin ekonomik açıdan da Avrupa Çıpasına her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

    AB + ÇİN +RUSYA OCAK-AĞUSTOS  7 AYLIK 2018 DIŞ TİCARET
  İHRACATTAKİ PAYI

(YÜZDE)

AÇIK

MİLYAR DOLAR

TOPLAM

AÇIK İÇİNDE PAY

(YÜZDE)

TOPLAM 100,0 49,2 100,0
AB 50,4 -3,3 6,7
ÇİN 1,8 -13,2 26,8
RUSYA 2,0 -12,7 25,8
  • AB’ ye İhracatımızın yüzde 50.4’ünü yapıyoruz. Dış ticaret açığımızın yüzde 6.7’sini veriyoruz. 
  • Çin’e İhracatımızın yüzde 1.8’ ini yapıyoruz , dış ticaret açığımızın yüzde 26.8’ini veriyoruz. 
  • AB’yi yabancı sermaye Türkiye için Çıpa olarak görüyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir