SIĞARA DEYİP GEÇMEYİN

Kartal’da, “Sigaranın toplumsal maliyeti… Sigara nasıl bırakılır” konulu bir panel de, Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu İstanbul Tıp fakültesinde sigara içenler ve bırakanlar arasında yaptıkları deneyimlerde şu sonucun çıktığını söyledi:

“Sigara, bayanlarda cildin bozulmasın neden oluyor… Sigara bırakan bayanların  cildi ise hızlı bir şekilde  düzeliyor…

Bu paneli  geçtiğimiz salı günü CHP genel merkez, İstanbul ekonomik ve sosyal araştırmalar forumu düzenledi. Salonda yapılan ankette panele gelenlerin tamamına yakını sigara içiyordu ve tamamına yakını da bırakmak istiyordu.

Bu panel, sigara sorunu nu toplum olarak daha çok tartışmamız gerektiğini gösterdi.

Sigara sosyal maliyeti olan bir maldır… Ayakkabı, elbise gibi mallardan ayrılır.. Ayakkabı yalnızca onu giyene fayda sağlar… Ayakkabının ve ayakkabı giyenin topluma bir maliyeti olmaz… Oysaki sigara, sigaranın, hem sigara içene özel fayda ve özel maliyeti vardır… Hem de aynı zamanda  topluma bir  sosyal maliyeti vardır.

Özel faydası, sigara içenin belirli bir sürede olsa, stresten uzaklaşmasıdır… Özel  maliyeti ise sağlık sorunu yaratmasıdır… O kadar ki sigaranın insan ömründen ortalama 5-6 yıl kısalttığı kanıtlanmıştır…

Hele bizde, gelir düşük olduğu için, sigara içenler sigaraya para ayırabilmek için, gıdasından kesiyor. Kültürel ihtiyaçlarından kesiyor, sigaraya yatırıyor. Bu defa sağlık sorunu ortaya çıkıyor… Sigara içenler sağlık için daha çok masraf yapmak zorunda kalıyorlar…

Sigaranın sosyal (toplumsal)  maliyetine gelince…

İşte verimsizlik ortaya çıkıyor… Örneğin ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hastalık nedeniyle işe devamsızlık, sigara içmeyenlerde yılda 3.86 gün olduğu halde sigara içenlerde 6.16 güne çıkıyor.

Sigara içenler çevre sorunu yaratıyor… Yangınlara neden oluyorlar… İçmeyenleri pasif içici yaparak onlara da zarar veriyorlar.

Türkiye’de sigara içenlerin oranı diğer ülkelere göre daha fazladır… Dünyada ortalama beş kişiden bir kişi sigara içiyor… Bizde ise beş kişiden bir buçuk kişi sigara içiyor.

Dünya sigara üretim hacmi yılda 200 milyar dolardır. Bu sektör  Aynı zamanda istihdam sağlıyor. Katma değer yaratıyor. Ticaret hacminin artmasına neden oluyor. Bu nedenle sektörün tamamıyla ortadan kaldırılması söz konusu değildir.

Bizim tütünümüz de Dünyada önemli bir yere sahiptir. Bu şartlarda hedefimiz, eğer IMF politikaları ve kur sorunu izin verirse,  sigara içmeyi azaltarak, sigara ihracatını ve tütün ihracatını artırmak olmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir