SİGARA DEYİP GEÇMEYELİM…

 Avrupalılar tütünü 1500 yıllarında Kızılderililerden öğrendi ve Avrupa’ya taşıdı. Osmanlı İmparatorluğuna da 1605 yılında  Venedikli tüccarlar tarafından sokuldu. Amerika Yerliler tütüne  “tabaco” veya “tombac” derlermiş.

Türkiye de kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kanun 2008 yılında çıkarıldı. AKP iktidarının, paradan altı sıfır atılmasından sonra yaptığı ikinci olumlu iştir. Zira kapalı alanlarda sigara içilmesinden, içmeyenlerde zarar görüyordu.

 

 

 

Zaman zaman, sigara bırakma kampanyaları yapılıyor. ‘’Sigaranın toplumsal maliyeti… Sigara nasıl bırakılır ‘’ konusunun işlendiği bir panelde, Tıp fakültesinden bir öğretim üyesi, İstanbul Tıp fakültesinde sigara içenler ve bırakanlar arasında yaptıkları deneyimlerde şu sonucun çıktığını söyledi:

 

’Sigara,  bayanlarda cildin bozulmasın neden oluyor… Sigara bırakan bayanların cildi ise hızlı bir şekilde düzeliyor… ‘’

 

Yani sigara yalnızca, akciğer ve diğer hastalıklara neden olması yanında, cildi bile bozuyor. Böyle giderse 50 sene sonra sigara içilen dönemler insanlık tarafından hayretle karşılanacak.

 

Sigara sosyal maliyeti olan bir maldır… Ayakkabı, elbise gibi mallardan ayrılır… Ayakkabı yalnızca onu giyene fayda sağlar… Ayakkabının ve ayakkabı giyenin topluma bir maliyeti olmaz… Oysaki sigaranın, hem sigara içene özel fayda ve özel maliyeti vardır… Hem de aynı zamanda topluma bir sosyal maliyeti vardır.

 

Özel faydası, sigara içenin belirli bir sürede olsa, stresten uzaklaşmasıdır… Özel maliyeti ise sağlık sorunu yaratmasıdır… O kadar ki sigaranın insan ömründen ortalama 5-6 yıl kısalttığı kanıtlanmıştır…

 

Hele bizde, gelir düşük olduğu için, sigara içenler sigaraya para ayırabilmek için, gıdasından kesiyor… Kültürel ihtiyaçlarından kesiyor, sigaraya yatırıyor. Bu defa sağlık sorunu ortaya çıkıyor… Sigara içenler Sağlık için daha çok masraf yapmak zorunda kalıyorlar…

 

 

İş yaşamında verimsizlik ortaya çıkıyor… Örneğin ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, Hastalık nedeniyle işe devamsızlık, sigara içmeyenlerde yılda 3.86 gün olduğu halde sigara içenlerde 6.16 güne çıkıyor.

 

Sigara içenler çevre sorunu yaratıyor… Yangınlara neden oluyorlar… İçmeyenleri pasif içici yaparak onlara da zarar veriyorlar.

 

Türkiye de sigara içenlerin oranı diğer ülkelere göre daha fazladır… Dünyada ortalama beş kişiden bir kişi sigara içiyor… Bizde ise beş kişiden bir buçuk kişi sigara içiyor.

 

Dünya sigara üretim hacmi yılda 200 milyar dolardır. Bu sektör Aynı zamanda istihdam sağlıyor. Katma değer yaratıyor. Ticaret hacminin artmasına neden oluyor… Bu nedenle sektörün tamamıyla ortadan kaldırılması orta dönemde söz konusu değildir.

 

Bizim tütünümüz de Dünyada önemli bir yere sahiptir… Bu şartlarda hedefimiz sigara içmeyi azaltarak, sigara ihracatını ve tütün ihracatını artırmak olmalıdır.

 

Devlet sigarayı bırakmada yardımcı oluyor. Özel sektör, sigarayı bırakmak için çok sayıda alternatif çözüm yolları sunuyor.  Sigarayı bırakmak için doktor desteği veriliyor. Aslında sigarayı bırakmak için sigara içenlerin ve içmeyenlerin akciğer filmlerine bakmak bile yeterli olur…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir