PİYASALARA SPEKÜLASYON HAKİM OLDU

30 senedir dünya ekonomiyi yanlış konuşuyor. Küreselleşme planları rafa koydurdu. İktisat politikalarını günlük borsa ve kur oyunlarına indirgedi. Yalnızca finansal yatırım araçlarını konuşuyoruz. Bizim anlamakta zorluk çektiğimiz ve zorunlu olarak konuştuğumuz bu oyunların oynandığı piyasalar adeta kumar masasına benziyor. Söz konusu finansal yatırım araçları Emme –basma tulumba gibi inip çıkıyorlar. Yalnızca aracılar kazanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı finansal yatırım araçlarının, ÜFE ve TÜFE’ye göre aylık ve yıllık nominal ve reel getirilerini açıkladı.

 

 

 

Enflasyonu dikkate almadan, siyasi iktidar tarafından düşürülmesi tartışılan faizler, brüt mevduat faizleri olarak ve Devlet iç borçlanma senetleri olarak çoğunlukla reel kayıplar getirdi.  Eğer Mevduatta yüzde 12 stopajı da hesaba katarsak reel getiri oranı daha da düşecektir.

Borsa ya gelince… BİST 100 endeksi 2015 yılında Şubattan- Şubata bir yıllık dönemde yüzde 25.64 oranında reel getiri sağlarken, 2016 yılı aynı dönemde yıllık olarak yüzde eksi 21.67 oranında reel kayıp getirdi.

Yani iki yıl arasında reel olarak 47.31 puan fark var. Böyle bir piyasa spekülatif piyasadır. Bu sonuç sermaye piyasasında İstikrarın ne kadar bozuk olduğunu vurgulamaktadır. Bu piyasaya güvenmek ve fiziki yatırım yapmak, fabrika kurmak, üretim planı yapmak mümkün değildir.

 

Dün itibariyle, dolar, Euro, altın ve faiz düşmekte, Borsa ise artmakta idi. Borsanın artmasını pozitif ayrışma olarak gösterenlerin unuttuğu , ‘’orsa ne kadar hızlı düşerse, o kadar hızlı artar ‘’gerçeğidir. Yani diğer borsalara göre daha hızlı düştüğü için şimdi de daha hızlı artıyor.

Ben öteden beri küçük tasarruf sahibinin borsadan uzak durmasını öneririm.

Dolar Şubat 2015 ve 2016 her iki yılda da yıllık bazda reel getiri sağladı. Buna karşılık Euro dolar paritesinin dolar lehine gelişmesi nedeniyle Euro aynı başarıyı sağlayamadı.

 

 

TC Merkez Bankası her ay reel kur endeksini yayınlıyor. En son 16 Şubat itibariyle yayınladığı TÜFE Bazlı reel kur endeksine göre, dolar ve Euro sepeti TL karşısında yüzde beşe yakın daha değerli idi. Dün itibariyle ise döviz sepeti TL karşısında yüzde 3 daha değerlidir. (Yukarıdaki tablo ) 

Altının bu sene şubat ayında yıl bazında yüzde 7.41 reel kayıp getirdi.

1 Şubatta Cumhuriyet altınının satış fiyatı 731.28 TL idi. 29 Şubatta 806.14’ TL ‘ye yükseldi. Dün 10 Mart itibariyle de 796.19 lira oldu.

Altın da artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Zira altın üreticilerinden Rusya ve ABD altın üretimini kontrol ediyor ve altın fiyatlarını yönlendiriyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir