Ecevit ‘in başbakanlığı sırasında , Limanların özelleştirilme şartlarını açıklandığında , Tayip Erdoğan ‘’Yangından mal mı kaçırıyorsunuz ?’’ demişti.
Yani daha ortada bir uygulama yok iken , Tayyip erdoğan heyecanlanmıştı.. Şimdi seçime iki hafta kala Petkim’in özelleştirilmesine ne demek gerekiyor ?
Petkimi alan firma ile ilgili sepkülasyonlar da kamu vicdanını rahatsız ediyor.. Üstelik sermaye yapısı tartışılan ve açık olmayan bir yabancı şirkete satılması ve bu konuda kamu oyuna yeterli bilgi verilmiyor olması da kamu vicdanını rahatsız ediyor.
Petkim halkın vergileriyle kurulmuş bir firma.. Alıcıyla ilgili bilgilerinde halka ulaşması gerekir. Özelleştime idaresi satıştan önce teklif veren firmalar hakkında istihbarat yapar.. halk adına yapılan bu istihbaratı halkın bilmesi gerekir.
Özelleştirme idaresi başbakana bağlıdır. Sorumlu olan başbakandır. Başbakan ise özelleştirmede soru işareti yaratan uygulamaları her zaman yapıyor.
HALKIN MALI NASIL PEŞKEŞ ÇEKİLDİ
Özelleştirme uygulamaları içinde , tartışılmayanı yok.. bazı örnekler şöyledir.
a) Bandırma SEKA Tesislerinin 1.1 milyon dolara satılması,
Bu satış gerçek değerinin çok altında bir satış olarak değerlendirilmiş ve kamuoyunda büyük tepki yaratmıştır.
b) Galataport sorunu yaşandı .. Galataport olayı da çok tartışıldı.. galataport için 30 yıl sonra yapılacak ödemelerin bugünkü değer hesabıyla hesaplanması , galataportun bedava gittiğini gösteriyordu.. Medya ve kamu oyundaki tartışma olmasaydı , galata port işi de bitmişti.
c)Tüpraş’ın sermayesi’nin yüzde 14.76’sının İMKB toptan satışlar pazarında İMKB işlem fiyatının altında satılmış ve “yargı” satılan hisselerin geri alınması için karar vermiştir. Tüpraş’ın 36 milyon 969 bin 698 adet hissesi, yurt dışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satılmak üzere Global’in Özelleştirme Yüksek Kurulu’na başvurusunun uygun bulunmasıyla hisse başına 15.40 YTL’den İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda satılmıştı. Mahkeme, 4.3.2005’de 454 milyon dolara satılan Tüpraş hisselerinin Özelleştirme İdaresi’nin satışa yetkili kılınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın kamuoyuna duyurulmadığı, aleniyet ilkesine ve rekabetin sağlanması esasına uygun davranılmadığı ve hisselerin satış fiyatında kamu yararına uygun hareket edilmediği gerekçesiyle iptal kararı vermiştir. 12’nci İdare Mahkemesi’nin iptal kararı 12 Ocak 2007 tarihinde Danıştay 13’ncü Dairesi tarafından onanmıştır.
17 BİN İŞÇİ İŞSİZ KALDI
d) Manisa Sümerbank Mensucat Fabrikası’nın Manisa’da oluşturulan ortak girişim grubuna 3 milyon 751 bin dolara satılmasının ardından 4.5 ay gibi kısa bir süre sonra alıcıların 145 dönümlük arazinin 55 dönümünü KİPA TESCO şirketine 13 milyon 750 bin dolara satmıştır. Böylece devlet malı üzerinden kısa sürede haksız kazanç elde edilmiştir.
e)Manisa Et ve Tavuk Kombinası’nın, May Et isimli firmaya satılmasının ardından, bu firma kısa bir süre sonra tesisin makinelerini sökerek götürmüş ve arazisini Kilimasan isimli bir firmaya, tesisleri alış bedelinin çok üzerinde bir bedele satarak 2 milyon 800 bin dolar tutarında büyük bir rant elde etmiştir.
f)Kuşadası Limanı işletme hakkının 36.000.000 dolar bedelle en yüksek teklifi veren Limaş A.Ş.ye devredilmesi İhale Komisyonu tarafından kararlaştırılmıştır. Ve ihale komisyonu, teklifi tespit edilen değerden düşük olan ikinci teklif sahibini sıralamaya almamıştır.
g)Kütahya Şeker Fabrikası’nın sermayesinin yüzde 56’sını 21.4 milyon dolara Torunlar Gıda Şirketi satın almış ve Özelleştirme İdaresi ile sözleşme imzaladıktan 8 gün sonra Torunlar Gıda Şirketi satın aldığı hisselerin yarısını Kiler Grubu’na ait şirkete devretmiştir. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in ve kardeşlerinin şirketi Atlas Alışveriş Hizmetleri ve Gıda San. Tic. Ltd Şti., özelleştirmenin üzerinden 8 gün geçtikten sonra Kütahya Şeker Fabrikası’na ortak olmuştur.
Aslında , Petkim gibi tekel özelliği olan büyük bir firmanın özelleştirilmesi , tüketici aleyhine olmuştur. Kaldı ki bu şirket kar eden bir şirket idi. Artık bu karlar da yurt dışına gidecektir.