İnsanoğlu bencil yaratılmıştır. Biz, siyasette, demokraside, insan haklarında, hukukta ve ekonomide, nereye gittiğimizi, başarı ve başarısızlığımızı net bir şekilde göremeyiz. Kendi dışımızda başkaları ne diyor ona bakmamız gerekir. Elbette bu üçüncü kişi ve kurumlarında bize ne kadar objektif baktıklarını ve ne kadar doğru yorum yaptıklarını ayrıca tahlil etmemiz gerekir. Hangi noktada olduğumuzu, doğrularımızı ve yanlışlarımızı başka türlü anlamak mümkün değildir.
Özgürlük Evi (Freedom House ) Merkezi Washington’da olan ve 1941 yılında kurulmuş, Dünya çapında özgürlüğün yayılmasını destekleyen, bağımsız bir sivil toplum örgütüdür.
Sloganı : ‘’Özgürlük yalnızca hükümetlerin vatandaşlarına karşı sorumlu olduğu, hukukun hakim olduğu, ifade, bir araya gelme ve inanç özgürlüklerinin, azınlık ve kadın haklarının garanti edildiği, demokratik siyasi sistemlerde mümkündür.’’ şeklindedir.
Bu kuruluşun Dünya 2017 raporunda, Dünyada son bir yılda, siyasal haklar ve sivil özgürlükler olarak, Dünyada en fazla puan kaybeden ülkenin Türkiye olduğu belirtiliyor.
Rapora da 2016 yılında politik haklar ve sivil özgürlükler olarak 15 ülkenin puan kaybettiği ve 7 ülkenin ise puan kazandığı belirtiliyor. Bunlardan İlk yedisi şöyle sıralanıyor:
Raporda insanı daha çok üzen bir sonuçta , ‘’ Endekste dramatik düşüşler yaşayan ülkeler sıralamasında, Türkiye’ikinci sırada yer alıyor olmasıdır. En fazla düşüş yaşayan ülke, eksi 30 ile Orta Afrika Cumhuriyeti, İkinci sırada eksi 28 ile Türkiye geliyor. Üçüncü sırada da yine eksi yüzde 28 ile Gambia var.
Türkiye’nin en fazla puan kaybeden ülke olmasının gerekçesi de özetle şöyle açıklanıyor:
· 15 Temmuz darbe girişimi,
· Darbe teşebbüsünün siyasi yansımaları,
· Cumhurbaşkanının kararname ile hüküm vermesine ve anayasal korumanın kötüye kullanılmasına izin veren olağanüstü hal ilan edilmesi,
· Basın özgürlüğünün kısıtlanması,
· HDP’ li milletvekillerinin tutuklanması.
Fredoom House, darbe teşebbüsünü de gerekçelerden biri olarak gösteriyor ve fakat darbe ile mücadelenin gereğini ve bu konuda Türkiye’nin yaptıklarını çok net değerlendiremiyor.
Bu rapor, bazı yanlışlarına rağmen, yabancının Türkiye ‘’ye bakış açısını, yabancı sermaye ve Turizm dahil olumsuz etkileyecektir. Buna rağmen kızmak ve asıp kesmek yerine ne yapmamız gerektiğini iyi düşünmeliyiz.
Avrupa Birliği yalnız Ekonomik anlamda değil Demokrasi ve insan hakları açısından da Türkiye için bir çıpa olacaktır. Zira aşağıdaki tablodan görüleceği üzere Avrupa’da 42 ülkenin yüzde 86’sı özgür, yüzde 14’ü yarı özgür ülkelerdir. Özgür olmayan ülke ise yoktur.