MERKEZ BANKASININ KAFASI KARIŞIK

Merkez Bankası, 2012 enflasyon hedefini yüzde 6.5 ve 2013 enflasyon hedefini de yüzde 5.1 olarak açıkladı. Böylece Banka, yüzde 5.2 olan 2012 yıl sonu enflasyon hedefini yukarı yönlü revize ederek yüzde 6.5’e çıkardı ve orta vadede  enflasyonun yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını söyledi.

 

 

 

Yine  para politikasında esnekliğin devam edeceğini ,  ancak ne kadar kadar  süreceğini bilmediğini açıkladı. 

 

Bu açıklamalardan  ,  enflasyon hedeflemesinde Merkez Bankası’nın  kafasının karışık olduğu anlaşılıyor. Herşeyden önce , enflasyonun yüzde 5’te istikrar bulacağını söylemek ; MB’ nın enflasyona teslim olması demektir. Yüzde 5 enflasyonda aslında bir istikrarsızlık demektir. Dünyada nominal faiz oranlarının yüzde 1-2 düzeyinde iken , yüzde 5 enflasyonu normal kabul etmek doğru değildir. MB’ nın hedefi enflasyonu  sıfıra yaklaştırmaktır. Oysaki MB’ yüzde 60’ oranları görmüş bir ülke için  yüzde 5’ enflasyonun zımni olarak önemsiz olduğunu vurgulamak istiyor.

Aşağıdaki tablo, MB enflasyon raporundan alınmıştır. Bu tabloya göre gerek 2012 enflasyon hedefimiz  ve gerekse orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefimiz  ,Dünya ortalamasına göre  enflasyonla mücadelede zayıf kaldığımızı göstermektedir.

————————————————————————————–

 DÜNYADA 2012  YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

                                       

                                          Oran / yüzde     

                                         ————————

Dünya  ………………….. ……..    2.8

Gelişmiş ülkeler                        

ABD………………………………… 1.9

Euro Bölgesi……………………….. 1.9

Gelişmekte olan ülkeler

Asya pasifik ..……………………….4.0

Çin……………………………………3.5

Brezilya ……………………………..5.3

 

——————————————————————————————

 

Öte yandan , Merkez Bankasının esnek para politikası , ekonomik olayların , konjonktürün arkasından gitmek anlamına geliyor. Dünyada ve Türkiye deki gelişmeler göre politika belirleyen MB’ ları , ekonomik istikrarı yönetemezler. Önemli olan MB’ larının ekonomik konjonktürü belirlemeleridir. Söz gelimi , ABD merkez Bankası FED, 2014 yılına kadar faizlerin düşük tutulacağını açıkladı. Bu demektir ki , ABD’ de yatırım yapmak isteyenler , karar vermek isteyenler , buna göre karar verecekler. Yani önlerini görebilecekler. Türkiye de ise MB’ nın bir ay sonra ne yapacağını kimse  bilmiyor. Bu nedenledir ki ekonomide belirsizlik var. Bu nedenledir ki  risk yüksektir. Sonuçta bu kırılganlık nihayet enflasyonun düşmesini önleyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yapısal  Enflasyon yalnızca para politikaları ile çözülmez. Hükümetin de adım atması gerekir.

 

Bu anlamda  enflasyonla mücadelede , Maliye politikalarının da önemi büyüktür. Hükümet bütçe politikasında başarılıdır. Buna rağmen enflasyonun devam etmesi , yanlış kur politikasından ve yapısal sorunlardan ileri geliyor.

 

Hükümet , dalgalı kur  uygulaması ve sıcak para yoluyla geçen yıla kadar kuru düşük tutarak , enflasyonu önlemeye çalıştı. Ancak kur baş kaldırınca enflasyon yeniden arttı. Ayrıca kurlardaki dalgalanma da  belirsizliği artırdığı için enflasyonla mücadelede ters etki yaptı.

 

Nihayet , devletin hantal yapısı , piyasanın oligopol yapısı, reel sektör ile finans sektörü arasındaki dengesizlik gibi yapısal sorunlar da , enflasyonun kronik yapı kazanmasına yol açıyor. Hükümetin bu yapısal sorunları çözmek için bu güne kadar attığı önemli  bir adım yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir