Memur maaşları için toplu görüşmelere, hükümetle memurlar adına en fazla üyesi olan memur-sen katılacak. Toplam 3 milyon 200 bin memur var. Memurların ancak yarısı sendikaya kayıtlıdır. 2015 yılında sendikalı memur sayısı, 1 milyon 679 bin iken 78 bin artarak 2016 yılında 1 milyon 756 bin olmuş. 2015 ten 2016 ‘ya diğer sendikalarda üye sayısı azalırken, memur sen-de üye sayısı artmış.
Memur – Sen 2018 ve 2019 yılları en düşük memur maaşları için kümülatif olarak sırasıyla yüzde 16.60 ve 16.69 oranında artış teklif ediyor. Türkiye Kamu –Sen ‘de yine kümülatif olarak sırasıyla 738.36 ve 779.78 artış teklif ediyor.
Ayrıca görüşmelere katılacak Memur sen haksız olarak, kendi üyeleri için toplu sözleşme ikramiyesinin diğer memurlara göre bir kat daha fazla, yani iki kat verilmesini istiyor.
Bu tür haksızlıkları ve yanlışlıkları önlemek ve ayrıca tüm memurların masada temsil edilmesi için memur maaşları ile ilgili temel sorunlar çözülmelidir.
1.Toplu sözleşmeye en fazla üyesi olan tek sendika yerine, belli bir büyüklüğün üstünde, örneğin 200 bin üyesi üstünde üyeye sahip sendikalar katılabilir. Yasada değişiklik yapılarak, bu sendikaların 200 bin üyesi başına bir temsilci olmak üzere, bir temsilci heyeti seçilebilir. Söz gelimi bu günkü şatlarda, Memur – Sen’den 5 üye, Kamu- Sen’den 2 üye ve KESK ‘tende 1 üye olmak üzere, toplam 8 kişilik bir temsilci heyeti oluşturulabilir.
2. Memur maaşlarını hesaplayan programlar var ve fakat hiçbir memur hangi maaşı neden aldığını bilemiyor. Çünkü maaş hesabı, aşağıda görüldüğü gibi, aşırı karışık. Sistem değiştirilmeli ve basite indirgenmelidir.
3. Belki bir hatırlatma olabilir diye söylüyorum… Memurların ödediği vergiler, bir yandan bütçeye gelir kaydediliyor, öte yandan gider kaydediliyor. Yani fiilen bir hareket olmuyor.
Sonuç: Siyasi iktidarlar memurları önce sendikalara bölüyor, sonra kendinden yana olanları alıp masaya oturuyor. Memur hakkını savunacaksa ve adil bir artış istiyorsa, sendikalar konusunda daha bilinçli olmalıdır.