Siyasi partilerin mevcut milletvekilleri önemli ölçüde değişiyor.. CHP den 64 kişi, AKP ‘ de ise 155 kişi yeniden aday olamadı.
Değişme bir ihtiyaçtan ileri geliyor.. Toplum değişme istiyor.. Bu değişmeyi siyasi partilerden de bekliyor .
Aslında halkın yarattığı siyasi rüzgar, irticaya ve yobazlığa karşı halkın baş kaldırması , siyasi iktidarda da bir değişme isteğini yansıtıyor.
İşin ilginç yanı , AKP ‘nin çıpa olarak kullandığı güçlerin ve piyasanın da artık daha şeffaf ve daha ciddi bir siyasi iktidar beklentisi içinde olduğu görülüyor.
Bir işadamı , ‘’İş alemi yatırımlarda frene bastı.. Değişim istiyor ‘’ şeklinde konuşuyor.
Aslında her alanda , ekonomide , iç politikada , dış politikada değişime ihtiyacı var.
Değişime ihtiyaç var… Çünkü bu günkü koşullar ve uygulanan politkalar südürülemez.
EKONOMİDE DEĞİŞİM …
Ekonomide siyasi iktidar , dört yıl sekiz ay boyunca kendinden önceki siyasi iktidarın IMF ‘ ile ortak kararlarının takipçisi oldu. Önceki programın getirisini kullandı.
Sıcak paranın getirdiği suni iyileşmenin arkasına sığındı.. Gerçekte ise , cari açık vererek ekonomi kan kaybediyor.. Yüksek reel faiz ve düşük kur yatrımların önünü kesti. Faiz – dışı fazla oranını tutturabilmek için , hükümet altyapı yapmadı. Mevcut olan altyapıyı ve kamu varlığını da, blok satış yoluyla özelleştirdi. Elbetteki yatırım olmayınca istihdam da olmadı. Gerçek işsiz sayısı , beş milyonu geçti.
İşçinin geliri enflasyonun altında kaldı. Çiftçinin desteği kesildi.. Halkın yüzde altmışı yoksul kaldı.
Yoksulluk ve işsizlik , hırsızlığı , kapkaçı ve anarşiyi tırmandırdı.
Bu şartların sürdürülmesi mümkün değil.. Değişmesi gerkiyor..
DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞİM ..
AKP Avrupa Birliğini iki amaçla kullanmak istedi. Bir.. Ekonomide sıcak para gelsin diye hükümet AB’ yi çıpa olarak kullandı.. İki … Türban gibi radikal sorunları çözmek için , demokrasiyi ve demokrasi içinde AB’yi kullanmaya kalktı..
Ancak AB bu istismarı anladı.. AB insan hakları mahkemesi Türbanı davasını reddetti.. Türkiye – AB ortak komisyon başkanı Lajendik ise ‘’ AKP ‘nin Türban gibi bazı hedeflerini kamu oyuna çaıkça söylemedi.. Bu da AKP ye olan güvenin yok olmasına neden oldu ‘’ söyledi.
AKP yalnızca kendi hedefi için AB önünde taviz verdi. Türkiye zor durumda kaldı.
Irak konusunda ve Kuzey Irak konusunda Hükümtein kararsız tutumu ve başbakanın tavizkar tutumu zaafiyet doğurdu… Bu yüzden terör tırmandı. Bu terörü çözmek için kararlı bir hükümet gerekiyor..
Kıbrıs konusuda Milli bir dava olarak kanayan bir yara haline geldi.
Türkiye bu değil.. Hükümetin değişmesi , devletle barışık yeni bir hükümtein gelmesi kaçınılmaz hale geldi.
100 YIL GERİ GİDEMEYİZ…
Bilgi ve iletişim çağında , herkes ileri giderken biz geri gidiyoruz. AKP iktidarı , Milli Eğitimi ve sağlığı özel sektöre havale ediyor. İmam hatip eğitimine öncelik veriyor. Atatürkçü ve cumhuriyetin bekçisi olan kurumlarla , YÖK’le Anayasa mahkemesiyle Uğraşıyor..
Hükümet İçki satılan ve içilen sokakları kırmızı noktalar olarak ilan etti.
12 yaşındaki çocuklar , tarikatların elinde istismar ediliyor.
Yüz yıl geriye gitme ve çağdaş toplum olma seçenekleriyle karşı karşıya kaldık ..
Geleceğimiz için , çocuklarımzı için bu siyasi iktidarın değişmesi gerekir.