MASADAN KİM KALKAR?

AKP-CHP koalisyon görüşmelerini herkes kendi ideolojisi, kendi çıkarı doğrultusunda yorumluyor.

 

MHP genel başkanı sayın bahçeli yaptığı yazılı açıklamada ,
AKP-CHP koalisyon hükümeti bu hafta içinde mutlaka kurulmalı, Türkiye artık nefes almalıdır. Türk milleti sandıkta koalisyon mesajı vermiştir.’’ diyor.

 

Türk milleti Koalisyon mesajını yalnızca AKP- CHP için vermedi. Tüm partiler için verdi. AKP- MHP koalisyonu da gerekli çoğunluğu sağlıyor. Kaldı ki eğer mutlaka koalisyon ise, Sayın Bahçeli neden erken seçim veya seçimlerin yenilenmesini istiyor? Neden seçim kampanyasını başlatıyoruz dedi?

 

 

 

Bahçelinin açıklaması, AKP-CHP’ nin masadan kalkmasını veya sonuca gitmesini etkileyecek bir açıklama gibi değil de, yalnızca zevahiri kurtarmak için yapılmış bir açıklama gibi duruyor.

 

Sayın Cumhurbaşkanı’’ 45 günü esnetemem ‘’diyor… CHP dışında AKP ‘nin MHP alternatifinin de olduğunu dolaylı olarak belirtiyor.

Cumhurbaşkanına düşen, Başbakan Davutoğlu ‘nun yolunu açmaktır. Tartışmalı olanda işin bu yanıdır. Bu konuda kamuoyunda tereddütler bulunmaktadır.

 

Öte yandan ideolojik olarak ta Sayın Cumhurbaşkanına yakın olduğu bilinen bazı medya organları, ‘’Kılıçdaroğlu Koalisyon istemiyor ‘’ diye aslına 180 derece ters veya hiç söylenmemiş dedikoduları manşet yapıyorlar.

 

Bazıları İtalya’daki koalisyon başarısızlıklarını örnek vererek, dolaylı yoldan koalisyonu engellemek istiyorlar.

 

Yine bu guruba giren basının bir kısmı erken seçim istiyor ve bir kısmı ise MHP ile koalisyon istiyor.

 

Bu şartlarda eğer AKP masadan kalkarsa, Cumhurbaşkanın parti üstündeki etkisini ve bu medyanın koalisyona tepkisini düşünerek, Kamuoyu bu sorunu Cumhurbaşkanına bağlayabilir.

 

Ticaret ve sanayi odaları, borsalar, İşçi ve işveren sendikaları, iş adamları örgütleri, diğer sivil toplum örgütleri koalisyon istiyor.

Hiçbir partinin masadan kalkmasını istemiyor. Bir an önce sonuca ulaşılmasını istiyor.

 

Koalisyon görüşmelerinde AKP’ de, CHP de birbirine karşı olumlu bir tavır takındı. Birbirini suçlamadı. Ne var ki, elin adamı rahat durmuyor.

 

Söz gelimi AKP’ ye yakın bir akademisyen ‘’ AK parti, CHP’ ye göre daha derli toplu parti, CHP de ise Kemal Kılçdaroğlu’ nun kontrol edemeyeceği çevreler ve eklentiler var ‘’ diyor.

 

Aslında, koalisyon görüşmelerinde CHP daha net ve daha uyumlu bir tavır sergiledi. Dosyalar ve projeler hazırladı. Öneriler getirdi. Hiçbir CHP’ li medyaya aksine bir açıklama yapmadı. Buna karşılık, AKP ‘de bir yanda Cumhurbaşkanı, Bir yanda havuz medyası dedikleri bir medya gurubu, bir yanda koalisyonu iyi götüren bir Başbakan var. Ayrıca Milletvekilleri arasında da tam bir mutabakat olmadığı konuşuluyor.

 

AKP-CHP koalisyonunu ehveni şer olarak görenler de var… Gerçekte ise bu günkü kaos ortamında,  azınlık hükümeti ile erken seçim, AKP-MHP koalisyonu, AKP-CHP koalisyonu gibi üç seçenek içinde en iyi seçenek olarak görmek lazımdır.

 

Yine bu günkü şartlarda, siyasi partilerin, Koalisyonda ya başarı olmazsa sonu kötü olur şeklinde bir hesap içinde olmamaları gerekir. Zira ne olursa olsun, içinde bulunduğumuz kaos ortamından daha büyük başarısızlık olamaz

 

Bu çerçevede AKP –CHP, her iki partinin de gemileri yakması ve başarısızlık sözünü unutmaları gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir