MART AYINDA KİM KAZANDI? KİM KAYBETTİ?

Mart ayında ve Marttan Mart’a son bir yıl itibariyle,  finansal yatırım araçları içinde en çok kazandıran altın oldu. Altının, Enflasyondan arındırıldıktan sonra, bir aylık reel getirisi yüzde 2.64 ve bir yıllık reel getirisi yüzde 26.23 oldu.

 

Altın fiyatlarının ne olacağını kestirmek çok zordur. Zira 40 yıl öncesine kadar, yani 1970 li yıllardaki petrol krizine kadar, altın bir fiyat istikrar unsuru idi. Bir ons altın, 35 dolardı.  ABD, doların altınla bağını kopardıktan sonra, altın bir spekülatif finansal yatırım aracı oldu.

 

 

 

Altının ons fiyatı 2000 li yılların başlarında 170 dolara kadar geriledi. 2003 Irak savaşı ile 300 dolara çıktı. 2008 ekonomik Krizine kadar 1040 Dolar, bir ara 900 dolar oldu. Şimdi 1458 dolar.

 

Altın fiyatları ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmelerin etkisi altındadır. Bu nedenle fiyat tahmini yapmak için önce bu alanlardaki gelişmeleri tahmin etmek gerekir. Ancak şimdilik bilinen, ABD faiz artışı yaparsa, altın fiyatlarındaki tırmanma da durabilir.

 

IMKB 100 endeksinde reel getiri, mart ayı için eksi oldu. Borsa bir ayda yüzde 2.72 oranında bir kayıp getirdi. Ancak aynı borsa son bir yılda altından sonra, yüzde 12.76 reel getiri oranıyla ikinci oldu.

 

Euro’ da aylık ve yıllık kayıp olmadı. Mart ayında yüzde 1.47 oranında ve son bir yılda ise yüzde 2.11 oranında reel getiri sağladı. Yani TL karşısında az da olsa değer kazandı. Ancak geçmiş yıllarda TL’nin aşırı değer kazanmış olması nedeniyle, MB reel kur endeksine göre TL halen aşırı değerlidir.

 

————————————————————————————————

FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ REEL GETİRİSİ

(TÜFE OLARAK ENFLASYONDAN ARINDIRILMIŞ, YÜZDE )

 

FİNANSAL YATIRIM            MART AYI           MARTTAN MARTA

ARACI                                                                SON BİR YIL

—————————          ——————–       ————————

 

MEVDUAT FAİZİ (NET )         0.085                      3.08

İMKB 100                               -2.72                      12.76

EURO  (ELDE)                        1.47                         2.11

DOLAR                                  -1.07                       -1.02

KÜLÇE ALTIN                        2.64                       26.23                  

 

Mart ayı TÜFE oranı : yüzde 0.42

Son bir yıllık TÜFE oranı : yüzde  3.99 

———————————————————————————————-

Dolar ise Euro’nun aksine hem mart ayında hem de son bir yılda elinde dolar tutanlara kaybettirdi. Mart ayında yüzde 1.07 ve son bir yılda ise yüzde 1.02 kayıp getirdi.

 

Değerli TL ve cari açık Türkiye’nin yumuşak karnıdır. Merkez Bankasının aldığı önlemler, dolar kurunun 1.60 ‘lar seviyesine çıkardı. Ancak yılbaşından bugüne kadar giren 8-9 milyar dolar sıcak para, ödemeler bilançosunda net hata ve noksan olarak görünen kaynağı belirsiz döviz girişleri, kurları yeniden düşürdü.

 

Cari açık sorununu sürdürmek imkanı olmayacağına göre,  seçimden sonra gelecek hükümetler de ya iktisat politikalarını değiştirip, cari açığa çözüm bulacaklar veya cari açık krize neden olacak ve kur kendiliğinden artacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir