Krizi Fırsata Çevirmek

Corona sonrası global ekonomi  ne kadar değişir ? Hızlı  değil … Ama zaman içinde değişir.  Hiçbir zaman küreselleşme sürecinden ani bir çıkış beklenemez. Aslında virüs krizi olmasaydı da küreselleşme inişe geçmişti. Dış ticaret savaşları ve kur savaşları başlamıştı . Zira  küreselleşme  Dünyada zengin- fakir farkının açılmasına ve demokrasinin de inişi geçmesine  neden oldu.

Küreselleşme en çok Çine yaradı ve fakat en çok ta Çin’de sıkıntı başladı.

Çin’de Işıklar kararıyor. Çin komünist partisi , yabancı sermaye yatırımlarına ilk günkü kadar sıcak değil. Kendi sermayesini öne çıkarmak istiyor. Bunun için Mülkiyet konusunda endişeler başladı.

Söz gelimi Çinin  güneyindeki en büyük iki şehrin yerel meclisleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele çerçevesinde yönetimlere , özel mülkiyete gerekirse  el koyma kararı aldı. Yani sınırlı Mülkiyet konusunda bile sıkıntı var.

Çin’de ucuz emek devri bitti. Asgari ücre 400 dolara çıktı. Çin’de cari dolar olarak fert başına GSYH 2019 da 10.200 dolardır. Bizi geçti.

Çin’den bazı uluslar arası sermaye yatırımların çıkmaya başladı. Kaldı ki ; Çin sermaye birikimini sağladı. Şimdi  kendisi dışarda yatırım yapmak istiyor.

Türkiye Dış ticarette en fazla Rusya ve Çin’e karşı açık veriyor. Çin’den ithalatımız ortalama yılda 20-22 milyar dolar , ihracatımız ise en fazla 2 milyar dolardır. Her yıl Çine karşı 18 ile 20 milyar dolar  dış ticaret açığı veriyoruz. Üstelik Çin’den yatırım malı ve teknoloji ithal etmek için değil , ürün alarak bu açığı veriyoruz.  Buna karşılık Çin açtığı 1- 1.5 milyar dolarlık swap hattını artırmaya çalışıyoruz.

Biz Çin’den çıkacak yabancı yatırım sermayesini çekebilir miyiz ? Zor görünüyor. Hukuk ve demokrasi karnemiz iyi değil.  Aslında son haftada yaşadığımız iki örnek bu soruya en iyi cevaptır.

Cumhurbaşkanımız  ‘’ Ülkemizden yurt dışına döviz kaçıranlara asla merhametli olmayacağız ‘’ diyor. Faizi düşük tutarsak , dalgalı kur sistemi  ve konvertibilite varken ve de spekülatif kar beklentisi varsa ;  elbette herkes, ucuz TL alır, dolara çevirir. Dışarıda veya içeride kullanır.  32 sayılı kararın 4 maddesi ‘’ Yurda döviz ithali ve yurttan döviz ihracı serbesttir diyor. Bu şartlarda  döviz kaçırma olur mu ? Yapılması gereken , iktisat politikalarını, kur ve faiz politikasını ve  konvertibilite ‘yi spekülasyonu önleyecek şekilde yeniden düzenlemektir.

CHP ‘de ‘’ İMF’ ortaklığından çekilmeli ‘’ diyor. Aman Allahım ! İMF bir fondur.  Dünyada resmen tanınan 193 ülke var. Bunların 189 ‘u İMF’ ye üyedir. Biz de 20 sırada yüzde 1 kota ile İMF ortağıyız. Üstelik kotamız artsın diye uğraştık .    İMF’ ve Dünya Bankası dünya para sisteminin ikiz yürütücüleridir.

Nisan sonunda  Dünya Bankası  , Acil COVID-19 Sağlık Projesi için Türkiye Cumhuriyeti’ne sağlanacak  5 yıl ödemesiz 10.5 yıl vadeli 100 milyon dolar tutarında bir kredinin onaylandığı açıklandı. Dahası Dünya bankasından alınmış yatırım kredilerimiz var. Sistemde aktif haldedir.

Özetle ,   Dünya para sistemi dışına çıkmamız  dünyadan kısmen  izole olmamız demektir.

Türkiye de yeni değil , öteden beri ekonomide slogan ve algı yaratmak , istikrar için tehdit oluşturmuştur. Talat Halman , 1994 krizi için , 24 Nisan 1994 tarihli Millet gazetesindeki yazısında  ; ‘’ Özal -Demirel _ Çiller ekseni hem bizim halkı hem de dış alemi yaman aldattı. Enflasyonu dış borçlanmayla ,Başıbozuk bir iktisadi canlılıkla , Türkiye de büyük hamleler yapıldığı gibi bir göz aldanması yarattılar. Er geç memlekette dış alem de gafletten uyanıp hanyayı Konya’yı anlayacaktı. Şimdi Kıskacın içindeyiz , Büyük Türkiye artık büyük Müflistir. ‘’    diyordu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir