KREDİ KARTLARINDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
23. Dönem 3. Yasama Yılı
60. Birleşim 19/Şubat /2009 Perşembe


BAŞKAN – Saygıdeğer milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 60’ıncı Birleşimini açıyorum. Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz. Gündeme geçmeden üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ikinci söz kredi kartlarında çözüm önerileriyle ilgili söz isteyen İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz’ a aittir.

Sayın Korkmaz, buyurun efendim.

İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz’ ın, kredi kartı mağdurlarının sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin gündem dışı konuşması

ESFENDER KORKMAZ (İstanbul)

– Efendim, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; saygılar sunuyorum.

 

 

 


Benim gündem dışı konuşmam kredi kartlarında çözüm önerileri olacak ama bu önerilere başlamadan benden önceki hatibe bir cevap vermek istiyorum: Cumhuriyet Halk Partisine mecbur ya da mahkûm değil İzmir, İzmir gönülden, isteyerek Cumhuriyet Halk Partisini destekliyor, desteklemeye de devam edecek. (CHP sıralarından alkışlar)

Değerli arkadaşlarım, kredi kartlarında sorun var mı? Var. 2005’in sonunda 644 bin kredi kartı mağduru vardı, 2006 yılının Ocak ayında bir yasa çıkarıldı ve bu ödemeler, borçlar yeniden yapılandırıldı. Bugün aradan üç sene geçti, kredi kartı mağdurları, BDDK’ nın açıklamasına göre 1 milyon 564 bine ulaştı, yani neredeyse 3 katına yakın. Dolayısıyla, arkadaşlar, bugün eğer kredi kartı mağdurları 3 katına ulaşmışsa bugün de bir çözüm getirmemiz lazım.

Değerli arkadaşlar, çözümün üç ayağı var. Birisi: Kredi kartı faizlerini düşürmemiz lazım. Yüzde 62’dir kredi kartı faizleri. Bu faizleri yüzde 20’lere düşürmemiz lazım. Aksi takdirde kredi kartı mağdurları, bu sistem, yaratmaya devam edecektir.

İkincisi: Kredi kartı faizleri aylık ilan ediliyor. Arkadaşlar, aylık faiz, istikrarsız ekonomilerde olur. Aylık faiz, gelecek ayın belirsiz olduğunu ifade eder. Onun için, aylık faiz uygulaması dünyada yoktur. Aylık faiz uygulamasını yıllık faize çevirelim ve dolayısıyla tüketici de aldanmasın. Faizler konusunda temmuz ayında bir önergemiz vardı, daha doğrusu benim yasa teklifim vardı, Cumhuriyet Halk Partisi adına. Bu iki konuyu kapsıyordu. İktidar partisinin kararıyla bu reddedildi. Oysaki bunun reddedilmesi kredi kartı sorununu tırmandırdı, tırmandıracak.

İkinci çözüm, değerli arkadaşlar: Kredi kartlarında… İsteyen herkese kart veriliyor. Yasa belirli sınırlar getirmiş olmasına rağmen kredi kartlarında bir sınırlama yok. Kredi kartlarını öncelik sırasına göre, başvuruda öncelik sırasına göre yalnız iki bankanın vermesi lazım. Bunu da yasaya koymamız lazım ve dolayısıyla bunun uygulamasını, sorumluluğunu da bankalara vermek lazım. Eğer iki kredi kartından daha fazla kart verirse bankalar, veriyorsa, bunun nedeni yüksek faizdir; bunun nedeni yüksek faizden dolayı bankaların aşırı risk almaya rıza göstermesidir. Faizleri düşürmekle beraber kredi kartını da iki ile sınırlamamız gerekiyor.

Değerli arkadaşlarım, kredi kartı sayısına sınır getirilmesiyle beraber elbette ki bu iki önlem yetmez. Türkiye’de ekonomik bunalım… Ekonomik bunalım diyorum çünkü Türkiye’de ekonomik kriz bir durgunluk düzeyini geçmiştir, bir deflasyon düzeyini geçmiştir, dibe vurmuştur, sosyal patlama yaşanmaktadır, intiharlar artmaktadır, boşanmalar artmaktadır. Dolayısıyla işsizlik… 564 bin -bir ayda- insan işsiz kalmıştır. Bu bir sosyal patlamadır. Onun için bunun adı ekonomik bunalımdır, ekonomik buhrandır, aynen 1930’daki gibi. Bunun için Türkiye’de hükûmetin önlem alması, öyle, ufak yahut palyatif tedbirlerle değil… Türkiye’de bir kriz yönetiminin kurulması gerekiyor; olağanüstü bir kriz uygulaması, bir kriz yönetimi uygulaması gündeme getirmemiz gerekiyor.

Değerli arkadaşlar, bu anlamda, takipteki kredi borçlarını yeniden, bugün için yapılandırmak zorundayız. (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Buyurun Sayın Korkmaz.

ESFENDER KORKMAZ (Devamla) – Teşekkür ediyorum. Bu nedenle ben, 11 Şubat 2009’da yeni bir yasa teklifi verdim. Bunu hepinizin desteklemesini bekliyorum. Bu teklifte, takibe alınan kredi kartı borçlarının Merkez Bankası gecelik borç verme faizi artı 2 puan, bugün için yüzde 17,5 faiz oranıyla ve yirmi dört ay taksite bağlanmasını önerdim.

Değerli arkadaşlar, çalışanın sigortası var, işçinin sendikası var; işverenin TİSK’i var, TÜSİAD’ ı var; işsizin, fakirin, yoksulun sigortası sizsiniz. İşçinin, fakirin, yoksulun sigortası devlettir; devlettir ve yasayı da bizler çıkaracağız. Onun için, kredi kartı mağdurlarının daha artmasını önlemek için takipteki kredi kartı borçlarının yeniden yapılanmasını öneriyorum. Saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Korkmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir