KREDİ KARTI FAİZLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Kredi kartlarında, yıllık aidat ve yüksek faiz, bankalarla tüketiciler arasında sıkıntıya neden oluyor… Sık sık kredi kartı mağdurları için yapılandırma yasaları çıkıyor. Geçen yıla kadar  kredi kartları mağdurları pazarı oluşmuştu. Tefeci faizleri kredi kartı faizlerinden daha düşük olduğu için, mağdurlara kredi kartı ile slip çekip, borç veren tefeciler türemişti. Geçen sene bu sektöre yasak geldi. Ne var ki bu sorun yasaklarla çözülecek bir sorun değildir. Temel sorun kredi kartı faizlerinin tefeci faizlerinden daha yüksek olmasıdır.

 

 

Dünyada dolar faizi yüzde 3 dolayında iken, Türkiye’de bankalar dolar mevduatına yüzde 2 ile yüzde 3 arasında faiz verirken, kendileri dolar olarak avans şeklinde kredi kullananlardan bu faizin on katı, yani yüzde 20.4 faiz alıyorlar. Bu hesap hangi rekabet düzenine, hangi piyasa düzenine uyar?
Eğer Merkez Bankası söz gelimi azami faiz oranını yüzde 15 yapmış olsa, bankalar da bu faiz üzerinden uygulama yapmak zorunda kalacaklar. 
Bugün için, bütün bankalar Merkez Bankası’nın tayin ettiği azami faiz üzerinden uygulama yaparak, kartel yaratmış oluyorlar. Eğer piyasa ekonomisi çalışsaydı, bankalar arası rekabet olsaydı, bankalar kredi kartlarından farklı oranlarda faiz almaz mıydı? 
Kartelleşme, Anayasanın 167. maddesine  aykırıdır. 167. Madde  “Devletin görevi kartelleşmeyi önlemektir”  diyor. Yani kredi kartlarından alınan fahiş faizlerden dolayı, hem Merkez Bankası, hem Rekabet Kurulu ve hem de Hükümet Anayasaya aykırı davranmış oluyorlar.
Medya da bugüne kadar hep bankalardan yana tavır koydu. Çünkü bir kısım medyanın sahibi bazı bankalardır. Ayrıca medya gazete satışlarından para kazanamıyor, banka reklamlarından para kazanıyor. Bu nedenle de tüketici sorunlarına sahip olmuyor… Tüketici de kendi sorununa sahip çıkmıyor… Birkaç dernek dışında ses çıkmıyor.
Muhalafet te bu konuda suskun kalıyor. Ben bu konuda 3 kanun teklifi vermiştim, AKP oyları ile reddedildi… Ancak benim de verdiğim teklif ile  kamu oyu baskısı ile kredi kartı borçlarına yeniden yapılandırma yasası çıktı. 
 Dünyanın hangi ülkesinde faizler aylık ilan ediliyor? Aylık faiz üzerinden hesap ediliyor? Faiz denilince yıllık faiz anlaşılır… Neden bankalar mevduata yıllık faiz veriyor da , kredi kartlarına aylık faiz uyguluyorlar? 
Aylık faiz geleceğin belirsiz olduğunu gösterir ve ülkede kırılganlığı artırır. Kredi kartlarında aylık faiz, birçok ülkenin yıllık faizinden yüksektir. Bu nasıl garabettir? Bu şartlarda Türkiye’de istikrara hangi insan inanır? 
Asgari ücretli birisinin, mevduat reel faizi eksi iken, kredi karlarında faizlerin yüzde 20’nin üstünde olması kamuoyunun vicdanını rahatsız ediyor. Bankaların vicdanını rahatsız etmediği belli… O zaman iş yasaya kalıyor. Yasa çıkarılarak, bankaların kredi kartları avans faizlerini en fazla mevduat faizi artı 40, yani bugün için yüzde 14 ve gecikme faizini de en fazla mevduat faizi artı yüzde 50 yani bugünkü şartlarda yüzde 15’e indirmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir