Yabancı Sermaye Konusu, yıllardır tartışılıyor… Ancak hep ikinci planda kalıyordu… Şimdi en yetili ağızdan, Başbakan yardımcısı Şener’in ağzından çıkınca öneme bindi… Aslında da tartışılması gerekiyor… İyi ki Şener Gündeme taşıdı.
Türkiye’de bir gurup, “Aman IMF için laf söylemeyin… Piyasalar bozulur… Aman yabancı sermaye için laf söylemeyin… Yabancı sermaye ye ihtiyacımız var…” diyor.
Siyasi İktidarın ekonomiyi yönetmeyi, tek parti iktidarının avantajları ve “beklentileri yönetmek’’ şeklinde anlıyor..
Kısa dönemde, yapısal çözümlere dayanmayan bu politikalar sorunları ertelemede yardımcı olabilir… Ancak çözmekte olamaz… Örneğin, cari açığı önlemekte, örneğin dış borç sorununun çözümünde veya örneğin gelir dağılımının düzeltilmesinde, beklentileri yöneterek veya tek parti iktidarının getirdiği ortama güvenerek bu gibi sorunları çözemezsiniz…
Beklentileri iyi yöneterek faizlerin düşmesini sağlamak mümkün olur… Ancak buna da Merkez Bankası izin vermiyor.
Yabancı sermaye ye gelince .. Yabancı sermaye kendi hesabını bizden daha iyi yapar.. Hem güveni hem de karlılığı ortak paydada buluşturur.. Ekonomik konjonktürü, arz-talep şartlarını bizden daha iyi tahmin eder.. Yatırım yapıp- yapmamaya karar verir.
Şark usulü, Aman rahatsız etmeyelim… Aman tartışmayalım… Derseniz, yabancı sermaye tersine gelmez..
Örneğin, herkes sabit sermaye yatırımı yapmak için gelen yabancı sermayenin yanında yer alıyor..
Buna karşılık kurulu ve karlı bir tesisi alan ve getirdiğinden fazla götürecek olan yabancı sermayenin ileride cari açığı daha çok artıracağını söylemek, olaya ekonomik olarak bakmaktır… Eğer Olaylara ekonomik bakmazsanız yabancı sermaye şaşırır… Kaldı ki iktisadi ilişkilere duygusal bakmak zayıflıktır… Veya gizli bir çıkarın dışa vurulmasıdır..
Kaldı ki, Merkez bankasının yıllardır imalat sanayi yöneticileri nezdinde yapmakta olduğu ‘’reel sektör Güven endeksi” yerli yatırımcılarında güven kaybını gösteriyor… Geçen sene haziran ayında 107 olan reel sektör güven endeksi bu sene haziran da 101‘e gerilemiş… Yabancı Sermaye, bu endeksi takip etmiyor mu? başbakan ne söylerse söylesin… Bazıları ne kadar yağ çekerse çeksin, yabancı yatırım sermayesi bu endekse bakar.
Kaldı ki , Türkiye de 35-40 milyar dolar sıcak para var… Sıcak para riski artırıyor… Bu nedenle sıcak paranın gittiği yere, yatırım yapmak için uzun vadeli yabancı sermaye gelmiyor… Gelirse de işte böyle Telekomu almak için geliyor.
Öte yandan 2001 krizinde IMF yok muydu? Neden krizi önlemedi… Yabancı sermaye bu krizde IMF’nin günahı olduğunu bilmiyor mu?