KONUTLARI ARAP VATANDAŞLARI ALIYOR

Son on yıldır , Türkiye de yabancıya  gayrimenkul satışları arttı. Türkiye’nin  dünya coğrafyasındaki özel konumu ilgiyi artırdı. Özellikle 2012 yılında Mütekabiliyet (Karşılık ) Esası kaldırıldıktan sonra , satışlar arttı.

Yabancıya Mülk satışında , alan olarak ve bölge olarak bazı sınırlamalar var…Söz gelimi özel kişiler için :

·         Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.

·         Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi mümkün değildir. 

·         Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.

 

 

Yabancı şirketler için de sınırlamalar var :

·         Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, Petrol Kanunu , Turizmi teşvik Kanunu , Endüstri Bölgeleri Kanunu’ kapsamında ancak gayrimenkul edinebilirler.

·         Yabancı Ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişiler (Vakıf, Dernek, vb.) taşınmaz edinemez

Yabancıya mülk satışı önce  sahillerde başladı. İrlanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve Belçika’dan da hatırı sayılır sayıda alıcı güney sahillerinde mülk edindi. En çok tercih edilen ilçeler Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum, Kuşadası, Selçuk ve Ürgüp oldu. Son beş yılda Avrupalıların yerini Arap ülkeleri aldı. 2015 yılında yabancıya satılan konutların yüzde 46’sını Arap ülkeleri satın aldı.

Öte yandan Suudi Arabistan’da yabancıya konut satışı yasaktır. Türkiye de gayrimenkul satışında mütekabiliyet esası varken , Arap ülkeleri gayrimenkul alamıyordu. Bu esas kaldırıldıktan sonra  Arap ülkelerinin Türkiye’den gayrimenkul ve konut alımı arttı.

Bu ülkeler içinde Irak başta geliyor. Sonra Suudi Arabistan ve Kuveyt geliyor. (Aşağıdaki Tablo )

Yalnızca Konut satışı olarak bakarsak , Türkiye genelinde satılan konut satışları içinde yabancının payı yalnızca yüzde 1.8’dir. Söz gelimi 2015 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 289 bin 320 konut satıldı. Bunun yabancıya satılan konut sayısı ise 22 bin 991 oldu.  

 

Avrupalılar kıyılarda konut edinmeyi tercih ediyor, Arap ülkeleri vatandaşları ise şehirleri tercih ediyor. iller arasında İstanbul İlk sırayı alıyor.(Aşağıdaki tablo )  

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir