KONUT SORUNU

İnşaat sektörü durgunluğa girdi.. İşler bıçak gibi kesildi… Müteahhitler bazı projelerini iptal ettiler.

İnşaat sektörünün durgunluğa girmesinin iki temel nedeni var…

1)      İnşaat maliyetleri arttı… İnşaat malzemesi üretenler, 2003 ve 2004 yıllarında durgunluk nedeniyle yapamadıkları zamları inşaat patlayınca yaptılar… Hazır betonda kuyruklar oluştu… Çimentocular biraz arz-talep yasasına göre birazda mevcut talep artışını istismar ederek, fiyatları yüzde 30 artırdılar… TOKİ’nin açıklamasına göre 300 YTL olan m2 inşaat maliyetleri 400 YTL’ye yükseldi.

2) Mayıs ve Haziran aylarında faizler artınca, bankalar konut kredisi faizlerini üstüne koyarak artırdılar… Konut kredisi vadelerini de kısalttılar.

Yaşanan geçiş döneminde eğer önlem alınmazsa, en fazla mağdur olacaklar toplu konut idaresinden ihale alan müteahhitler ve bu müteahhitlere para vermiş olan vatandaşlar olacaktır. Zira müteahhitler inşaat sektöründe ortaya çıkan maliyet artışını kaldıramayacaklar… Bu nedenle  vatandaş konutunu alamayacaktır…

 

Daha önce bu konudaki bir yazımla ilgili TOKİ duyarlılık göstererek şu açıklamayı gönderdi:

“İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde; hızla harekete geçen TOKi, konut inşaat müteahhitlerine bir dizi kolaylık sağlanarak, düştükleri dar boğazdan kurtulmaları ve TOKİ inşaatlarının yarım kalmasını önlemek için çözüm önerileri geliştirmiştir.

Bu çerçevede;

  1. Hakediş ödemelerinden kesilen yüzde beş payın serbest bırakılması için Bakanlar Kurulu Kararı çıkartılması,
  2. Yüzde 18’lik KDV ödemesinden yapılan yüzde 6’lık tevkifatın yüzde 3’e indirilmesi için Maliye Bakanlığı’na talepte bulunulması,
  3. İnşaat seviyesi yüzde 50’nin altında olan müteahhitlere 2 aya kadar ek süre imkanının tanınması,
  4. Göltaş Çimento Fabrikası’ndan fabrika teslimi 85 YTL.+KDV çimento temini,
  5. Türkiye’deki piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla demir temini,
  6. Hakediş ödemelerinin hızlandırılmasına yönelik kolaylıklar sağlanmıştır.”

Öte yandan TOKİ, bazı ihaleleri iptal ederek, yeniden ihmal ihalesi yapacağını da açıkladı.

TOKİ’nin elinde 7 milyar YTL olduğunu da  yine TOKİ Başkanı açıklamıştı…

Bu şartlarda TOKİ’nin önünde 2 hassas konu var… Birisi vatandaşın mağduriyetini önlemek… İkincisi bu 7 milyar YTL’yi, bir kesimi, bir gurubu gözetmeden objektif kullanmak…

İptal edilen ihalelerde bu açıdan dikkat çeken bazı hususlar var… 200-300 konutluk projelerde bile ticaret merkezi ve cami yer alıyor…

Toplu Konut Kanununun temel amacı gecekondulaşmayı önleyecek ve düşük gelir guruplarına toplu konut yapmaktır.

Yasada, TOKİ.. altyapı, okul, karakol, ibadethane, sağlık tesisleri içinde kredi verebilir denilmektedir… Ancak, Türkiye’de okul yapan cami yapan hayırsever sayısı çok fazladır… TOKİ konut yapsa bu hayır işlerini de hayırsevenler yapsa daha iyi olmaz mı? Kaldı ki Alevilere göre “Cem evi”de ibadethanedir. Eğer devlet ibadethane yapacaksa, Alevilerinde Cem evi istem hakları doğacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir