KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ VAR MI?

Başbakan , 2006 yılı bütçe sonuçlarını açıklarken , ‘’ yeniden köye dönüşü adeta teşvik edecek bir zemini hazırlıyoruz.. ‘’ dedi ve bu sözüne dayanak olarak ta , KÖYDES projesi kapsamında 11 706 köye içme suyu gönderdiğini ifade etti.

Dikkat edersek , Başbakan   köye dönüş projemiz var …Bu projenin gereği olan şu yatırımları yaptık demiyor.. Köye dönüşü adeta teşvik edecek sözünü kullanarak, kendinin de bu konuda tereddüt içinde olduğunu gösteriyor.

Aslında toplam köy sayısı 37.141 dir.. Beş yılda 11.706 köye su içme suyu götürmek başarıdır..  Ancak Acaba hükümet bu işi yapmazsa ne yapacak ?  Aksi halde  Halk neden vergi versin  ? 

Kaldı ki  devlet denetimine tabi değil.. AKP yönetimi köy hizmetlerini kapatarak , Sayıştay denetimine tabi olmayan KÖYDES’i kurdu.

CHP Genel Başkanı Deniz  Baykal  gurup toplantısında  KÖYDE sayesinde ‘AKP ‘li il başkanlarının , müteahhit olduğunu açıkladı.. Baykal , KÖYDES projesinin devletin parasıyla yürütüldüğünü , ancak ihale kanunu ve Sayıştay denetimine tabi olmadığı için , AKP’liler tarafından kaynakların çar-çur edildiğini söyledi.


KÖYDES’in vergi gelirlerini denetimsiz kullanması , vatandaşlar arasında da huzursuzluk yaratıyor… Bu hususta mahkemelere intikal etmiş şikayetler  var.

Aslında köye dönüşten vazgeçtik , önce köyden kente göçü durdurmak gerekiyor.. Bunun içinde bir tek suyla hayat yürümüyor .. Köylüye iş ve aş sağlayacak yatırım yapmak , öncülük etmek gerekir.

IMF’ nin talimatıyla , tarıma verilen destekler yarı yarıya azaldı..

Kredi sübvansiyonları kaldırıldı.. Çiftçinin eline geçen fiyatlar enflasyonun altında kaldı.. Tarımda aracılar kazandı..

Tarımdan emekli olanlar asgari ücretin de altında maaş alıyorlar… Örneğin birinci basamaktan emekli olanlar  236 lira(125 Euro ) emekli maaşı alıyor.. İstanbul da 236 liraya iki kişi bir akşam yemeği yiyemez..

Kırsal kesimde yaşayanların üçte biri  işsiz .. İşi olanlar da bir- iki ay çalışıyor.. On ay yatıyor.

Köylere ve kasabalara yapılan okulları da , hayırsever kurumlar ve vatandaşlar yapıyor.. Ancak bu okullarda da yeterli sayıda öğretmen bulunmuyor..

Sağlık hizmeti ise Allaha kalmış.. Kışın insan sırtında veya kızaklarla köyden – kente hasta nakli , yabancı olmadığımız manzaralardır. 14 Mart Tıp bayramında Bizzat Bakanın açıklamasına göre bir hekime düşen hasta sayısı  günde kırk kişiyi geçiyor.

Son yıllarda birçok  ilin nüfusu azaldı.. Nüfusu azalan iller arasında  Artvin , çorum , Kars , Kırşehir , Sivas, Tunceli , Bayburt , Bartın , Ardahan ve Kilis gibi kırsal kesim ağırlıklı illerdir..

Fak- fuk fonundan insanlara iane gibi dağıtmak , ekonomik sorunu çözmez..  Köylü Lafla peynir gemisinin  yürümediğini bizzat yaşıyor..  Köye dönüşten önce , köydeki insana aş ve iş imkanı yaratarak onları yerinde tutmayı becermek gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir