KEY MAĞDURİYETİNİ ÖNLEMEK VE ÖDEMELERİ HIZLANDIRMAK İÇİN YASA TEKLİFİ

Prof. Dr. Esfender Korkmaz

CHP İstanbul Milletvekili

 

 

KEY MAĞDURİYETİNİ ÖNLEMEK VE ÖDEMELERİ HIZLANDIRMAK İÇİN YASA TEKLİFİ

 

ADI KONUT EDİNDİRME YARDIMIDIR…  ANCAK PARANIN BİR KISMI ÇALIŞANIN CEBİNDEN ÇIKTI.

 

1987 başı ile 1995 sonu arasında, 9 yıl işçi, memur ve emeklilerden yılları arasında yüzde 2 ile yüzde 4 arasında kesinti yapıldı. Ayrıca devlette katkı yaptı.

 

KEY ödemeleri ile ilgili yasada KEY ödemeleri için 6 ay içinde liste hazırlanması ve ödenmesi öngörüldü.  Ancak iki yıldan fazla zaman geçmesine rağmen,  birçok insan hakkını alamadı.

 

AKP İKTİDARI BÜTÇE AÇIKLARI NEDENİYLE KEY ÖDEMELERİNİ SÜRÜNCEMEDE BIRAKIYOR.

 

2009 bütçe kanunu ile hak kazananlarla ilgili listenin hazırlanması için 8 aylık süre verildi. SGK’ nun 28 Haziran 2009 tarihine kadar KEY ödeme listelerini hazırlayıp, tasfiye halindeki Emlak Bankasına göndermesi öngörüldü. Ancak, SGK öngörülen sürede bu listeyi tamamlayamadı. Listeyi ancak 30 Temmuz 2009 tarihinde gönderdi.

 

Şimdi tasfiye halinde Emlak Bankası, listelerin zamanında gönderilmediğini ve hatalar olduğunu ileri sürerek KEY ödemelerini yapmıyor. Yasa çıkarılmadan ödeme yapılmasının mümkün olmadığını açıklıyor.

 

Gerçekte ise yasada KEY listeleri için öngörülen süre, hak sahiplerini tespit etmek için öngörülen ihtiyari bir süredir. Şekli şarttır. Sürenin aşılmış olması, hak sahiplerinin tespit edilmiş haklarını ortadan kaldırmaz.

 

AKP iktidarı artan bütçe açıklarını düşürmek için, işçinin birikmiş fonlarını kullanıyor. Bütçe açıklarının maliyetini çalışanın sırtından çıkarıyor. İşsizlik Fonunu kullanması, 2010 yılında memura, ortalama hedef enflasyonda kalan ortalama yüzde 3.7 oranında zam yapması ve KEY ödemelerinin geciktirmesi bu uygulamanın örnekleridir.

 

YASA GEREKLİYSE, İŞTE YASA TEKLİFİ

 

KEY ödemelerinde, hükümetin maniplasyon yapmasını önlemek ve hak edenlerin mağduriyeti önlemek için, yasada değişiklik yapılarak, tereddütlerin ortadan kaldırılması gerekir.

 

Ayrıca bu kanunla, kamu kurumlarının birbirini suçlaması, örneğin Emlak Bankasının SGK’ yı suçlaması veya tersi gibi devletin itibarını sarsacak yanlışlar da önlenmiş olacaktır.

 

Bu çerçevede bu teklifimiz ile:

 

1) Hak sahiplerinin mağduriyetini önlemek için, başvurunun ve ödemenin takvime bağlanması ile ilgili hükümler kaldırılmıştır. İlgili kurumların listeleri eksiksiz hazırlaması için bir yıllık yeni süre verilmiştir.

 

2) Devletin kimden ne kadar KEY kesintisi yaptığının kayıt altında olması gerekir. Başvuru istemenin gerekçesi, unutulma ve diğer nedenlerle, bir kısım KEY ödemesin devlette kalmasını sağlamaktır. Devletin bu gibi bir haksızlık içinde olması doğru değildir. Bu nedenle teklifte ayrıca başvuru alınmasına gerek kalmadan, hak edenlerin ödemesinin yapılması gerekir.

 

KEY ödemelerinin SGK (Emekli Sandığı, SSK gibi) kayıtlarından ve ilgili kuruluşlar tarafından çıkarılması ve ödemenin yapılmasına imkan getirilmesi de bu yasa teklifinde düzenlenmiştir.

 

3) Hak sahibin yasal alacağının gecikmesi, aynı zamanda tazminat ödenmesini de zorunlu kılıyor. Bu nedenle yasa teklifinde, KEY ödemesini 31 Ekim 2009 tarihine kadar alamayanlara bu tarihten itibaren devletin gelir vergisi gecikme faizine eşit faiz tahakkuk ettirmesi gerekir. Bu durum da teklifte yer almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir