KARS – ARDAHAN VE IĞDIR’DA NEDEN YATIRIM YAPILMIYOR?

1950-1960 yılları arasında Demokrat parti o zamanki siyasi sözlerle ”kahir bir ekseriyetle“ (ezici çoğunlukla) iktidar oldu… On yıl boyunca Kars ili Muhalefette kaldı.. On yıl boyunca  CHP’nin kazandığı nadir   illerden birisi idi.

 

O yıllarda Kars’a hiç yatırım yapılmadı…

 

Sonraki yıllarda da durum değişmedi…1992 yılında Karsın Kars-Ardahan ve Iğdır şeklinde üçe ayrılması dışında Kars için hiçbir proje gerçekleşmedi.

 

Örneğin , bazı sınır kapıları açılmadı… Kars-Tiflis- Demiryolu projesinin kredisi hazır olduğu halde yapılmadı… Bugüne kadar da başlanmadı. Kura nehri’nde sulama ve elektrik santralleri için 7 baraj projesinden yalnızca birine el atıldı.

 

 

Ayrıca Bölgenin Doğal,tarihi ve Kültürel zenginliğini değerlendiremedik… Değerlendiremiyoruz.

 

Son dönemde il sayısı artırılan ve bu nedenle tartışma yaşanan ‘’yatırımların teşvik edilmesi ‘’ konusunda , Kars- Ardahan ve Iğdır da şimdiye kadar dişe dokunur bir yatırım yapılmadı.

 

Kaldı ki Kars- Ardahan ve Iğdır’da devlet alt yapı yapmadığı için kimse de üstüne de yatırım yapmaya yanaşmıyor.  

 

AKP DE YAPMADI..

 

2002 seçimlerinde, Kars’ tan üç milletvekili çıktı.. İkisini AKP birini CHP kazandı.. Böylece DP’nin 50 yıl sonra rövanşını AKP aldı. Ancak AKP iktidarında da Kars’a  yatırım yapılmadı. Bu dönemde ise, iki AKP bir MHP kazandı. Bakalım ne yapılacak?

 

Bir ülkede yapılacak yatırımlar devlet tarafından üç amaçla  teşvik edilir..

 

 

1)Konjonktürel etki yaratmak için :

 

Eğer durgunluk varsa, ekonomiyi durgunluktan çıkarmak için, Bölge ve Sektöre bakmadan her yatırım teşvik edilir…

 

Türkiye’de böyle bir ihtiyaç yoktur… Buna karşılık siyasi iktidarın yatırım yapılacak illerin sayısının neden artırdığını izah etmesi gerekmektedir.

 

2)Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak için:

 

Avrupa Birliğinde Bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi, sosyal dengesizliğin giderilmesi ve istihdam kaygısı ile yatırım teşvikleri verilmektedir.Hatta 1995 yılında AB ile  yaptığımız “Gümrük Birliği” anlaşmasında da bu gibi teşviklerin rekabeti bozmayacağı vurgulanmıştır.

 

DEVEDE KULAK

 

Türkiye’de geri kalmış yörelere yapılan yatırımların teşviki,çok düşük kalmıştır…

 

Örneğin, 2000-2006 yılları arasında kalkınmada öncelik yörelere verilen teşvikler, toplam yatırımların yalnızca yüzde 15 ’i kadar  olmuştur.

 

Bir karşılaştırma yapabilmek için, 2007 Ocak haziran arasında Ardahan’ da yatırım teşviki hiç verilmedi.. Kars’ ta, 3 adet ve Iğdır’ da da bir adet yatırım  teşvik belgesi verildi.

 

2007 yılının ilk altı ayında Türkiye’ye verilen yatırım teşvik belgesi toplam tutarı, 15 milyar 218 milyon 281 bin lira oldu.. Üç ile verilen toplam yatırım teşvik belge tutarı ise , bunun binde 18’i kadar ,yani 23 milyon 500 bin lira oldu.. Bu tutar  resmen devede kulaktan çok daha  küçük demektir. 

 

Kars ve Ardahan’da, göç devam ediyor.. Kars Ardahan dışındakilerin sayısı, bölgede kalanların iki katına çıktı.

Şimdilerde Dünyada organik tarım ve seracılık çok aranıyor. Dünyada para ediyor.. Organik et te aynı şekilde aranıyor.

 

Kars ve Ardahan da sınır ticareti artırılıp  ve sınır ticaret merkezleri kurulsa, Kafkasya ve Rusya’ya hitap eden bir merkez oluşur. Ancak Siyasi iktidarın Kars- Ardahan ve Iğdır’ı kalkındırmaya hiç niyeti yok.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir