KAPATMA DAVASI EKONOMİYİ ETKİLEDİ Mİ?

AKP’ye kapatma davası 14 Mart 2008 tarihinde açıldı. Anayasa mahkemesinin türbana red kararı, 5 Haziran günü çıktı.

 

Başbakan ekonomideki sorunları bu davalara bağlamak istiyor.

Aslında ise ekonomide potansiyel olarak zaten mevcut olan sorunlar davalardan çok önce,  2007 yılından itibaren belirgin olmaya başladı.

 

IMF’ de Hükümetin seçim ekonomisi uygulamaya başladığını gördü. Türkiye’den kurtulmak istedi. Stand- by düzenlemesi yapılmadı. 

 

Ekonomik göstergeler de, yaşamakta olduğumuz ekonomik sorunların söz konusu davalarla ilgili olmadığını ayen beyan ortaya koymaktadır.

 

 

2007 yılının üçüncü çeyreğinde büyüme oranı yüzde 1.5 oldu. Ancak TÜİK 6 ay sonra hülle yaparak bunu 3.5’ e çevirdi. 2007 yılında ekonomide başlayan durgunluk, büyüme oranındaki düşmenin hangi davayla ne gibi ilgisi olabilir?

 

Enflasyon davadan çok önce yükselmeye başlamıştı. Şubat ayında ÜFE oranı aylık bazda yüzde 2.56 arttı. Mart ayında yüzde 3.17 arttı.  

 

2008 Enflasyon hedefi yüzde 4 iken ilk 4 ayda, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 4.82 oldu.

 

Daha da detayına inersek, enflasyon son beş yılda kronikleşti… AKP enflasyonu çözmekte Başarısız oldu. 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başına kadar olan başarı da, 2001 yılındaki yangın söndürme programının sonucunda oldu.

 

 

BORSADAKİ DÜŞME YILBAŞINDA BAŞLADI

 

Davalar yokken… Kapatma davası açılmamış iken… 2 Ocak – 14 Mart arasında yani 2.5 ayda borsa endeksi yüzde 23.62 oranında gerileyerek, dünyanın en kırılgan borsası unvanını zaten kazanmıştı.

 

1 Ocak- 14 Mart arasında döviz kurları arttı.

 

 

Başbakan dava nedeniyle, “yabancıları sermaye gelsin diye ikna ediyoruz ’’ demişti.

 

Oysaki bu sene ocak ve şubat aylarında davanın D’ si yokken yabancı sermaye girişi durmuştu.

 

Merkez Bankası kayıtlarına göre 2007 yılının Ocak- şubat aylarında Türkiye’ ye giren yabancı sermaye toplamı 7 milyar 279 milyon dolar iken bu sene aynı iki ayda giren yabancı sermaye 1 milyar 312 milyon dolarda kaldı.

 

Birde olaya tersinden bakalım… TÜİK’ in açıklamasına göre sanayi üretimi, nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 oranında arttı. Oysaki geçen yılın nisan ayında sanayi üretiminde artış daha düşük, yüzde 2.8 çıkmıştı. Demek ki kapatma davası ve türban reddi sanayi üretimini düşürmedi artırdı.

 

Sonuç olarak, eğer kapatma davası olmasaydı, zaten AKP iktidarında biriken ekonomik sorunlar, bu partiyi yok etmeye yetecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir