KAMU – ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Kamu ve özel sektör arasında işbirliği olmaz. Zira fonsiyonları,  organizasyon gerekçeleri ve  işlevleri farklıdır.

 

Kamu sektörü yatırımlarında , yatırıma ne kadar kaynak ayrılacağı ,  yatırımının yaratacağı sosyal faydaya göre hesaplanır. Özel sektörde ise , özel faydaya ve işletme  karlılığına göre hesaplanır.  Bu nedenle kamu ve özel sektör arasında işbirliği değil, iş bölümü olur.

 

Prensip olarak devlet sosyal faydası daha fazla olan , daha yüksek kaynak gerektiren ve  ekonomide verimliliği artıran , limanlar , otoyolları , köprüler gibi  altyapı yatırımlarını yapar. Piyasa kurallarına göre fiyatlandırma imkanı olmayan ve daha büyük altyapı gerektiren , kanalizasyon , şebeke suyu , barajlar , enerji üretimi ve dağıtımı gibi yatırımları da devlet yapar. Özel sektör de bu altyapı yatırımlarından yararlanarak , özel mal ve hizmet üretecek yatırım yapar. 

 

 

Devletin yaptığı altyapı yatırımları , ekonomide maliyetleri etkiler. Örneğin bozuk ve bakımsız olan bir karayolu , ulaşım maliyetlerini artırır. Araçların daha çabuk yıpranmasına neden olur.

 

Küreselleşme ideolojisine bağlı olarak , son 20 yılda , bütün dünyada , altyapı yatırımlarının özelleştirilmesi ile yap işlet- devret modeli devreye girdi.

 

Altyapı yatırımlarının ve doğal tekellerin özel sektöre devredilmesi , beraberinde yeni sorunlar getirmiştir. Getirecektir.

 

HİZMETTE DEĞİL , YOLSUZLUKTA İŞBİRLİĞİ

 

Örneğin , Telekomu alan yabancı firmalar , bu kuruluşun

3- 4 yıllık kazancıyla kendilerine ait olan yüzde 55 ‘lik kısmının bedelini ödemiştir.

Öte yandan yine Kuşadası Liman işletmesi değerinden daha düşük fiyata verildi.

 

Kuşadası limanına verilen Teklif verenlerden :

 

1.sırada teklif ……… 36 milyon YTL

2.sırada ……………..27 milyon  YTL ( Ofer- Kutman )

Fark …………………. 9 Milyon   YTL

Teminat……………..  1 Milyon   YTL

 

Teminat olan bir milyon YTL aradaki fark 9 milyondan daha büyük olduğu için , ikinci sıradaki teklif  birinciyle anlaştı. Liman ikinci teklife 9 milyon YTL   eksiğine Ofer- Kutman’a  verildi .

 

B)Mersin limanının işletme hakkı  36 yıllığına  verildi.

Bu konuda basında çıkan haberler cevapsız kaldı. ‘’Fatih Altaylı bir Bakanının çocukları Mersin limanına 2 milyon dolarlık güvenlik kamerası sattı ‘’diye bir haber yayınladı. Gerçekleri biz ve kamu oyu bilmek istiyor .

 

C) 2007 özelleştirme programında ,

 

Bandırma limanı

İskenderun Limanı

Samsun Limanları

Derince Limanı  ‘da özel sektöre devir edilecektir.

 

D) 2008 programına göre  Paralı yollar  ve köprülerin işletmesinin  de özel sektöre devredilecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir