JAPON HANIMLARIN CEBİNE DE PARAYI KOYDUK

Küreselleşme dünyayı ve özellikle de Türkiye’ yi kumar masası yaptı. Şirket ve banka satışları yoluyla, malvarlığımızı yabancı sermayeye sattık. Aldığımız dövizlerle, Çin’de, Mısır’da yatırım yaptık. Türkiye’de yatırım yapan olmadı. Şimdi satılan bu bankaların ve şirketlerin kârı da doğal olarak sermaye sahibine yani dışarıya transfer ediliyor.

Geçen yıla kadar Borsa’ da spekülatif kârlar dışarıya gitti. Devlet ve özel sektörün dış borçları için dışarıya yüklü faizler ödedik.

Dışarıya kaynak transferini, genç iş adamları derneği başkanı gayet iyi ifade etti: Yabancıların cebine para koyduk.

Dünya nüfusu 7 milyar oldu… Bu kumarı oynayanlar ise 7 bin kişi… Yani bir kişi oynadı… Bir milyon kişi seyretti.

Bu kumar arenasında kartlar çok hızlı değişti. Spekülatif kazancın, el parasıyla para kazanmanın yeni araçları ortaya çıktı…

Carry trade nedir?

Carry trade işte bu oyunlardan daha önce var olan ve fakat şimdi ön plana çıkan birisi oldu.

Carry trade düşük maliyetli yani faizi düşük bir para ile borçlanarak, borç aldığı bu parayı daha yüksek paralara yatırmak şeklinde yapıldı.

Örneğin, Japon Yeni’nde faiz düşük… Carry trade yapmak isteyen bir oyuncu en fazla yüzde 1 faizle Japon Yeni olarak kredi alıyor… Başka bir ifade ile Japon Yeni olarak borçlanıyor. Aldığı yen kredisini dolara çeviriyor… Doları da yüzde 4.5 faizi olan ABD hazine bonosu alıyor… Aradaki yüzde 3.5 farkı kazanmış oluyor… Diyelim ki bu arada Japon yeni yüzde 4 arttı… O zamanda oyuncu yüzde yarım zarar etmiş oluyor.

Japon Yeni dışında, İsviçre Frangı da faizi düşük para birimidir. Bu paralarla borçlananlar, faizi daha yüksek olan ABD Doları’na, sterline, Euro’ ya ve Avustralya Doları’na yatırım yaparak, aradaki faiz farkından yararlanıyorlar.


Bu faiz bizi umdurmayacak

Bugün dünyada en yüksek faizi YTL’ ye yatırım yapanlar alıyor… Hükümet ve Merkez Bankası, sıcak para ve spekülatif sermaye gelsin diye faizleri yüksek tutuyor…

Faizlerin yüksek seyretmesi, sıcak para girişine neden oldu… Sıcak para girdikçe de, döviz arzı arttı. Kur düşük kaldı. YTL aşırı değer kazandı.
Dolar, dünyada Euro karşısında değer kazandı… Ancak bizde YTL her ikisi karşısında da değer kazandı. Kurlar düşük kaldıkça sıcak paranın kazancı arttı.
Küreselleşme şimdi tıkanma noktasına geldi. Dünya borsaları düştü. Ancak en yüksek düşüş de bizde oldu.

Kumar masasından en zararlı çıkan ülke de biz olduk.

Ekonomi hızla kötüleşirken, Başbakan üç-beş kişinin türban derdine düşmüş. Türkiye’yi geriyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir