IMF’ye olan borçlar on milyar doların altına indi… Ancak Türkiye 2006 sonuna kadar IMF’ye 5 milyar dolar faiz ödedi. 2010 yılına kadar kalan borç içinde 1 milyar dolar faiz ödeyecek.. Yani toplam olarak IMF’ ye ödediğimiz faiz 6 milyar dolar oluyor.
Türkiye piyasadan da borç alsaydı aynı faizi , belki de daha düşük öderdi..
Türkiye IMF’nin kucağına borç alsın diye düşmedi… 1999 yılının sonunda hükümetin korkusu nedeniyle düştü.. 1999 yılında cari açık 1.4 milyar dolar oldu.. Dış borçlarda artmıştı.. Ancak bu gün her ikisi de daha yüksek..
IMF’ nin gelmesini , ABD ve sıcak para istedi…
ABD istedi çünkü , ABD ‘nin Ortadoğu projesinde ekonomiyi kontrol altında tutmak istiyordu.. Mamafih bu nedenle Kemal Dervişi gönderdi.
Finans sektörü istedi.. Çünkü alacaklılar kendilerini IMF ve Kemal Derviş garantiye aldılar.. Mamafih , 2001 yılında kemal derviş bir gecede ‘’Bankaların sermayelerini güçlendirme yasasını ‘’ çıkardı.. Bankaların 12 milyar dolarlık kısa vadeli sendikasyon kredilerinin bir kısmı fondan , bir kısmı ise hazine desteği ile ödendi.
Sıcak para istedi.. Çünkü sıcak para IMF’nin her yerde ve her zaman yüksek reel faiz direttiğini biliyordu.. Bu yolla sekülatif kar elde edeceğini biliyordu.
Gerçekten de Türkiye ‘ye sıcak para girdi.. Bu gün 70 milyar doları geçiyor.. Ancak ekonomi bu nedenle aşırı kırılgan oldu.. Ve yine faizler bu nedenle düşmüyor.
IMF ile sıcak para arasında sıkı bir ilişki olduğu halde , uzun vadeli yabancı yatırım sermayesi ile IMF arasında ters bir ilişki var. Uzun vadeli yabancı yatırım sermayesi IMF’nin olduğu ülkede elini taşın altına sokup , uzun vadeli risk almak istemiyor. Zira IMF’’ istikrarsız ülkeye gider ‘’ imajı var.
IMF ile ilk stand- by düzenlemesi yapıldığında rahmetli Ecevit başbakan idi. Kendisi Ekonomi konusunda her zaman yanlış adımlar atmıştır.. O zaman da aynı yanlışı yaptı.. Türkiye’yi IMF’nin tuzağına düşürdü.
IMF bir ülkenin , üretim hacmiyle , istihdam dengesiyle ve gelir dağılımı sorunlarıyla uğraşmaz.. Bu nedenledir ki şimdiye kadar Türkiye de bulunduğu 7 yıllık dönem içinde , işsizlik sorunu , yoksulluk sorunu had safhaya ulaştı.
Mamafih , önceki gün IMF heyeti sağlık harcamalarının kısılmasını istemiş.. Hükümet faiz dışı fazla vermek için zaten eğitim ve sağlık hizmetlerine kaynak aktarmadı. İş o hale geldi ki artık Parası olmayan sağlık hizmeti alamıyor. IMF için bütün bunların hiçbir önemi yoktur.
Türkiye ile IMF arasındaki stand- by düzenlemesi 2008 başında sona eriyor.. AKP ‘nin tüm düzeni IMF’ esaslı olduğu için , AKP iktidara gelirse, IMF’den daha çok çekeceğiz.