Son iki yıldır IMF sağlık harcamalarına takmış görünüyor… Bunun bir nedeni siyasi iktidarın sağlık hizmetlerini kötü yönetiyor olmasıdır.. Bir diğer nedeni ise faiz dışı fazla oranının olabildiğince yüksek olmasını sağlamaktır.
Genel sağlık sigortası bir ülkede tüm toplumun sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır.. Buna karşılık, her vatandaş sağlık sigortası için bir prim öder.. Ancak sağlık hizmetleri, ilaç ve koruyucu hizmetleri devlet bedava yapar..
AKP hükümeti ise, çalışanlara mahsus bir sistemi genel sağlık sigortası diye ilan etti.. SSK hastanelerini sağlık bakanlığına devretti.. Şimdi ameliyatlar için 6 ay sonrasına gün veriliyor.. Veya özel hastanelere sevk ediliyor..
Özel hastanelerle Sağlık Bakanlığı anlaşmış .. Örneğin emekli sandığı tedavinin yüzde 70’ ini veriyor.. İlaçları vermiyor.. Oda farkını vermiyor.
Emekli bir arkadaşım, bir hastanede iki gece kaldı.. Bu nedenle ayrıca cebinden 5,500 YTL ödedi.. Yani özel hastanelerde emekli veya sigortalının eğer parası yoksa tedavi şansı yoktur.
İlaca gelince.. Ardahan’ ın bir ilçesinde pratisyen doktorun yazdığı reçeteyi, SSK kabul etmiyor.. İlçeden bir şehre gideceksin.. Bir uzman doktor bulacaksın.. Ona reçete yazdıracaksın.. Yani harcı borcunu kurtarmayacak.
Buna rağmen, IMF halkın sağlığına ve ilacına takmış..
SAĞLIK VE EĞİTİM SOSYAL ALTYAPI YATIRIMIDIR.
Sağlık ve eğitim harcamaları beşeri yatırımdır.. Yani insana yapılan yatırımdır..
Alt yapı yatırımları ikiye ayrılır .. Eğitim ve sağlık sosyal altyapı yatırımdır.. Yol, liman, köprü gibi yatırımlar ise fiziki altyapı yatırımıdır.
İktisadi gelişme için her iki yatırım da gereklidir..
Eğitim yatırımları ekonomide vasıflı işgücünün yetişmesine, uzman yetişmesine olanak vermektedir.. Sağlık hizmetleri sağlıklı bir toplum oluşmasını sağlamaktadır.. Bu şartlarda ekonomide verimlilik artar.. İktisadi gelişme hızlanır.
İkinci dünya harbinden sonra, Almanya da taş taş üstünde kalmamıştı.. fabrikaları yerle bir olmuştu.. Erhard’ın başbakanlığı döneminde ülke beş yılda kalkındı.. Adına Erhard mucizesi denildi.. Ancak mucize Almanya’da yetişmiş insan gücünün olmasıydı.. Uzman işgücünün varlığıydı.
HALKIN SAĞLIĞI TARİKATLARIN DENETİMİNE GİRİYOR..
AKP sağlık hizmetlerini hem aksattı.. Beceremedi.. Hem de AKP döneminde tarikatçı hastaneler açıldı..
AKP eğitim ve sağlığa daha az kaynak aktarmasının nedeni, bu hizmetleri özel sektöre yaptırmak istemesinden ileri geliyor.. Milli eğitim bakanı ta baştan beri özel okullara öğrenci desteğinden söz ediyor.. Sağlık hizmetlerinde, devlet hastanelerine yeteri kadar kaynak aktarılmıyor.. Buna karşılık özel hastanelere SSK ve Emekli sandığına bağlı olanlar gönderiliyor..
Dikkat edersek, AKP iktidarında özel hastaneler çok hızlı arttı.. Bu hastanelerin bir kısmı açıkça bir gurup insana imkan veriyor.. Bazı hastanelere yalnızca türbanlılar gidiyor..
AKP iktidarı bu yolla hem yandaşlarını beslemek istiyor.. Hem de eğitim ve sağlığı devletin kontrolünden çıkarmak istiyor.. Sekiz yıllık eğitime tepki olarak, özel eğitim kurumlarını devreye soktular.. Zira sermayenin yapısına göre, bazı özel okullar ve hastaneler AKP’ nin ideolojisine daha iyi hizmet edebiliyor.
Doğa kolejleri, Beykoz da SİT alanı içinde, orman tarafından tahsisi edilmiş alandır.. Bu alanlarda yapılaşma nedeniyle kıyametler koparken, Bizzat orman bakanı haklı olarak şikayet ederken, aynı alanlarda doğa koleji binalarına nasıl imar izni verildi ?
Toplumun artık şapkasını önüne koyarak düşünmesi gerekir.