HÜKÜMETİN ELİ HALKIN CEBİNDEN ÇIKMIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan alınan doğalgaz fiyatlarının piyasa fiyatlarının oldukça üzerinde olduğunu söyledi. Bu yolla Bakan,  bunun sorumlusu olarak kendi kendini halka şikayet etmiş oluyor.

 

 

Ekim 2012 de doğalgaz ve elektriğe zam yapıldı. 6 ay sonra 1 nisanda da yeni zam yapıldı. Yani 6 ayda  doğalgaza kümülatif olarak yüzde 35 ile yüzde 36 oranında zam yapıldı. Yine aynı 6 ayda , elektriğe de yüzde 19 ile yüzde 20 arasında zam yapıldı.

 

Yine bakan , petrol ve döviz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak , doğalgaza  zorunlu olarak zam yapıldığını açıkladı. Elektrik üretimin de yüzde 47’si bu ithal doğalgaza bağlı olduğu için , elektrik fiyatları da arttı.

 

Elektrik fiyatlarını artıran bir başka uygulama , kayıp ve kaçağın parasını da halka yansıtmaktan dolayı ortaya çıkıyor. Özellikle Güney doğuda yüzde 70 oranında kayıp ve kaçak olduğu biliniyor. Bu da hükümet politkasıdır. Ancak hükümet kaçağa izin vermek yerine , güney doğudaki insana iş yaratsa , terörle mücadele daha  kolay olur.

 

Eğer özel sektör doğrudan halka doğalgaz elektrik satsaydı , eminim ki 6 ayda yüzde 36 zam yapmaktan utanırdı. Karından fedakarlık ederdi.. Yine de halkın bu kadar canını yakmazdı.

 

Devletin zamma mecbur kaldım diyerek yüksek zamlar yapması söz konusu olamaz… Zira böyle bir yaklaşım devlet kavramına aykırıdır. Devlet maliyetleri tamamıyla yansıtmak zorunda değildir. Zira zaruri tüketim malları , kamu hizmetleri içindedir.  Gerektiğinde zaruri tüketim mallarının fiyatlarını , yine halkın vergileriyle sübvansiyon yapabilir. İthal doğalgazla elektrik üretmek bu hükümetin tercihi olmuştur. Bu yanlış bir politikadır. Sürekli zam yapmak ta yanlış üstüne yanlıştır.

 

Yine ,bakan ortadoğudaki siyasi konjonktürün de zamma yol açtığını söylüyor… Acaba bu siyasi konjonktürden yalnızca Türkiye mi olumsuz etkileniyor… Türkiyeden başka zam yapan var mı ? yok.

 

Kaldı ki , bu hükümet  doğalgaz ve elektriğe zammı gizli vergi olarak kullanıyor. Hülle yoluyla vergi alıyor. Ve bunu hep yapıyor. Söz gelimi 2006 yılında petrol fiyatları düştüğü halde , Botaş yine zam yapmıştı.

 

Bu hükümet adına vergi demeden halkın cebine el atıyor. Doğalgaz ve elektrikte bahane ile fiyat artırıyor. Artan bu fiyatın maliyet üstünde kalan  kısmı vergidir.

 

Bu durumu yine enerji bakanı itiraf ediyor… Diyor ki , ‘’Aldığımız ham petrol ve doğalgaza son 19 ayda yüzde 29 zam geldi ‘’ Bakanın özrü kabahatinden büyük… Zira 19 ayda doğalgaza yüzde 29 zam geldi.. Ancak Hükümet aynı doğalgaza 6 ayda yüzde 36 zam yaptı.

 

Vergileri artırmak siyasi tepkilere neden oluyor.Bunun için AKP hükümeti kamu mallarına zam yaparak vergiyi kamufle ettiğini sanıyor.

 

Bu zamlarla  halkın geçim seviyesi ve refah seviyesi düşecek… 2012 enflasyon hedefi tutmayacaktır. Doğalgazın yüzde 22 ‘si konutlarda kullanılıyor. Gerisi elektrik üretimi ve sanayide  girdi  olarak kullanılıyor. Girdi fiyatlarının artması , fiyatlar genel seviyesine yansıyacaktır. Aksi halde üretim yapanlar zarar ederler.

 

Hükümetin pervasızca zam yapmasının asıl nedeni , halkın ve muhalafet partilerinin duyarsız olmasındandır. Başka bir ülkede elektriğe 6 ayda yüzde 20 zam yapılsaydı , halk sokaklara dökülürdü. Başka bir ülkede 6 ayda doğalgaza yüzde 36 zam yapılmış olsaydı , basın kıyamet koparırdı. Oysaki bizde birçok yandaş basın , zammı kaçınılmaz bir zorunluluk olarak yansıttı.

 

Muhalefete gelince , muhalefet bu zamlara bir nisan şakası diyor… Asıl bir nisan şakası , muhalefetin bu tür yorumudur. Kılıçdaroğlu: “Zam Zam Zam Eşittir Recep Tayyip Erdoğan” diye tenkit ediyor… Halkın canı yanarken , Kılıçdaroğlunun laf ebeliği yapması da  Hükümete bir nisan şakası gibi geliyor. Bunun içindir ki  Hükümet  muhalefeti ciddiye almıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir