HÜKÜMET,DOĞALGAZDAN GİZLİ VERGİ ALIYOR

Hükümet IMF’ye verdiği sözü tutmuş olmak için hükümet bütçe açığını gizliyor.. Merkezi bütçeden yapılması gereken işleri kendi belediyelerine yaptırıyor.. Bu belediyeleri borçlandırıyor.. Veya bu belediyeler BOTAŞ gibi kurumlarına olan borçlarını ödemiyor.. Aslında bu harcamalar bütçeden yapılsa ,bütçe açığı artacak , faiz dışı fazla oranı tatmayacaktır..

Hükümet bunu hep yapıyor..

Özelleştirme gelirlerini de bütçeden kaçırıp , doğrudan doğruya örneğin KÖYDES’e aktarıyor.

Ekonomi Muhabiri Hacer gemici , Doğalgaz fiyatlarına ilişkin olarak şu tespitleri yapmış..

1)2006 Yılının ikinci altı ayında petrol fiyatları yüzde 24 geriledi.. Bu düşüş , akaryakıt fiyatlarına yüzde 8.7 oranında ancak yansıdı.. Nedeni vergiler.. Zira akaryakıt fiyatlarının üçte ikisi vergiye gidiyor.

2) Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ , doğalgaz fiyatlarını petrole bağlamıştı.. Petrol arttığı için , biz de zam yapıyoruz diyordu.. 2006 yılının ikinci yarısında petrol fiyatları düştü.. Buna rağmen BOTAŞ zamma devam etti.

3) Son iki yıl içinde , TÜFE olarak enflasyon oranı yüzde 18 oldu.. Yani ortalama  fiyatlar yüzden 118 ‘e yükseldi.. Buna karşılık , yine son iki yıl içinde doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 56  arttı.

Kamu sektöründe normal kar üstündeki fiyatlar veya enflasyonun üstündeki fiyatlar , vergi gibidir.. Burada kamu kurumları BOTAŞ’ a olan borçlarını ödemiyor.. Örneğin ASAMA göre  BOTAŞ’ın Elektrik Üretim AŞ ve Ankara’nın doğalgaz dağıtım şirketi EGO’dan toplam 8 milyar YTL’ ye akın alacağı var..  BOTAŞ’ ta doğalgazı enflasyonun çok üstünde artırarak bu zararını  vatandaştan çıkarıyor.

Yüzde 18 enflasyon oranıyla , doğalgazın yüzde 56 artışı arasındaki  kalan  yüzde 38 fark bir nevi vergidir.. Neden vergidir.. Çünkü Botaş bir kamu kurumudur.. Ayrıca vatandaşın doğalgaz almıyorum demek gibi bir lüksü de yoktur.. Yine BOTAŞ  Tekel olduğu için alternatifi de yoktur.. Vatandaşın gideceği ve doğalgaz alacağı  başka kapı  yoktur.

Kısaca , hükümet doğalgazdan hülle yoluyla  vergi alıyor.

Enerji Bakanı BOTAŞ’ın yasal yetkilerine yasa dışı bir şekilde müdahale ederek daha lehte hükümler taşıyan mavi akım doğalgaz anlaşmasındaki fiyat formülünü değiştirdi. Ve bu yasal olmayan tasarrufu nedeniyle Türkiye’yi 20025 yılına kadar sürecek sözleşme süresince 14.2 milyar dolar zarar uğrattı…  CHP bu nedenle  Parti Meclisi üyesi Avukat Erbaşar Ersoy vasıtasıyla   BOTAŞ’ la ilgili soruşturma talep etti.. İki defa bilirkişi kuruldu.. Her ikisi de hazinenin ciddi zarar gördüğünü söyleyen raporlar verdi.. Savcılık harekete geçerek ,BOTAŞ yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme yargılama kararı verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir