İHRACATIMIZ DA İTHALATA BAĞIMLI OLDU

Mayıs ve haziran aylarında kurlar arttı..  Temmuz’un son günlerinde  tekrar düştü.. Ancak yinede Mayıs öncesinin üstünde aldı..

Kur artınca ihracatta önceki aylara göre ortalama bir milyar dolar  arttı ve Haziran ayı ihracatı 7.6 milyar dolar oldu. 

Kur artınca, ihracatın artması normaldir .. Çünkü ihracatçının eline YTL olarak daha çok para geçiyor.. Kur artınca ihracatın tersine ithalatında daralması gerekiyor.. Çünkü , ithal malı daha pahalıya geliyor.

Oysaki, Mayıs -Haziran aylarında ithalatta da artış var.. İthalatta ön bağlantılarla fiili ithalat arasında bir gecikme oluyor.. Bu gecikmeyi bir tarafa bırakırsak , ithalat artışının nedeni , ihracatta ithal girdi payının yüksek olmasıdır.


Başka bir ifade ile bizim ihracatımız ithalata bağımlıdır.. İthalat daralırsa , ihracatta daralır. İhracat artarsa, ithalatta artar.

Yurtiçi üretimde ithal aramalı kullanımı bazı sektörlerde yüzde 80’e kadar ulaşmıştır.. Örneğin , gaz üretim ve dağıtımında yüzde 80 , petrol ürünleri imalatında yüzde 70 , sentetik kauçuk ve pastikte yüzde 43 ve kimyasal gübrede yüzde 40’tır.

Yüksek faiz- düşük kur makası yıl be yıl artan bir şekilde  Büyümede olduğu gibi üretimde de ve doğal olarak ihracat malı üretiminde de bizi ithalata  bağımlı kıldı.

Toplam ithalat içinde aramalı ithalatının payı artıyor..

 

İTHALATIN YAPISI ( yüzde pay )

                                                 2004 YILI         HAZİRAN 2006                        

YATIRIM MALI                              17.8                  15.0

ARAMALI                                      69.2                  72.7

TÜKETİM MALI                             12.4                  12.0

DİĞER                                             0.3                    0.2

TOPLAM                                      100.0                100.0                                            

2004 yılında aylık ithalatımız 8 milyar dolardı.. Bu sene Mayıs ve Haziran aylarında 12 milyar dolara çıktı. Bir yandan ithalat yüzde 50 arttı.. Öte yandan ithalalatımız içinde  aramalı ithalatının payı arttı..

Üretim ve büyüme için ithalat gereklidir.. Ancak biz içerdide üretimi dudurup , yerine ithalat yapıyorsak , o zaman hem işsizlik artar.. Hem üretim  ithalata bağımlı bir yapıya dönüşür.. Hemde dış ticaret açığımız , şimdi olduğu gibi sürekli artar.

IMF ‘ YTL’nin değerli olduğunu , faizlerin yüksek olduğunu söylüyor.. Ancak ekonomiyi bu tuzağa IMF’nin önerdiği dalgalı kur sistemi ve bu sistemi  kötüye kullanan Merkez  Bankası soktu.. Şimdi faizleri düşürünce sıcak para çıkıyor.. Faizleri artırınca kur düşüyor, dışa bağımlı bir ekonomi ve sürdürülemez bir dış açık ortaya çıkıkyor.. Biz bu tuzaktan depremsiz  bir yumuşak inişle kurtaramayız.. Çözüm sisitemi değiştirmektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir