HANİ İHRACAT 500 MİLYARA ÇIKACAKTI?

Mart ayında açıklanan verilere göre, Ocak- Mart üç aylık ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 ve ithalat ise yüzde 7.7 oranında arttı. Dış ticaret açığı yüzde 10.3 oranında azaldı.  

Yalnızca Mart ayı olarak, AB (28) ‘ e yaptığımız ihracatta arttı… Ancak geçen yıl Mart ayında AB ‘ye yaptığımız ihracatın, toplam ihracat içindeki payı yüzde 49.1 iken, bu sene bu pay yüzde 46.7’ye geriledi. 

Eskiden TL değerli idi. Değerli TL Türkiye’nin ihracatta rekabet gücünü olumsuz etkiliyordu. Son yıllarda Tersine dolar değerli oldu ve fakat yine de ihracat düşmeye başladı. Bu olay tamamıyla ekonomi yönetiminin yanlışlarından, Türkiye’nin dış politikada attığı hesapsız adımlardan ileri geldi.  

 

 

Beş yıl öncesine kadar AKP ‘nin Cumhuriyetin 100 yılı ile ilgili geniş hedefleri vardı. AKP bu hedefleri her platformda ve özellikle seçimde kullandı. Seçim beyannamesine yazdı. Bunlardan birisi de 2023 yılında ihracatın 500 milyar dolara çıkacağı hedefiydi.

Mamafih, 2011 yılında o zaman Başbakan olan Sayın Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini açıklarken 2023 yılı için 500 milyar dolar hedef koyuyordu.

İhracattaki gelişme ise maalesef tersine oldu. 2012 yılında 156.5 milyar dolar olan ihracatımız 2016 yılı için 142.5 milyar dolara geriledi.  

 

Öte yandan bu sene Ocak-Mart dış ticaret açığı geçen seneye göre yüzde 3.3 oranında azaldı. Ancak bu ekonominin kanayan yarası cari açığı ortadan kaldırmaz. Kaldı ki, Turizm gelirlerinde de Cari açığı artıran gerileme var.

İthalatın yapısı da cari açığın çözümünü imkansız kılıyor. 2017 yılının ilk üç ayında toplam ithalat içinde, aramalı ve hammadde ithalatının payı yüzde 74.7 oldu. Bu bizim üretim yapımızın, ithal hammadde ve ara malına bağımlı olduğunu gösteriyor. Başka bir ifade ile ithalat yapmazsak içerde üretim de yapamayız. O zaman bu tablo değişmezse, cari açık ta değişmez.(Aşağıdaki Tablo )

Ayrıca, ithal aramalı ve hammadde İhracat malları üretimi içinde daha yüksek, yüzde 60’ın üstünde bir yer tutuyor. Yani biz her 100 dolarlık ihracat için kabaca 60 dolarlık ithalat yapmalıyız.    

Bu sorun hem ihracat artsa bile cari açığın devam edeceğini ve hem de ihracatın yarattığı katma değerinde düşük olduğunu gösteriyor. 

Çözüm, aramalı ve hammaddeyi içerde üretmemizdir. Bunu içinde Hukuki ve siyasi altyapı olmalıdır. Bir gün olursa, cari açık çözülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir