Gelişmekte Olan Ülkelerde Demokrasi ve Kalkınma İkiz Problemi

Gelişmekte olan ülkeler, Fert başına GSYH seviyesi 10.000-12.000 dolar ve altında olan ülkelerdir. Eskiden bu ülkeler literatürde “az gelişmiş ülkeler” deniliyordu.

Aşağıdaki tabloda fert başına gelir seviyesi 10.000 dolar ve altı ülkeler ve Freedom House endeksine göre, özgür, yarı özgür ve özgür olmayan ülke sayıları yer almaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin yalnızca yüzde 29,41’i özgür ülkedir.  Kalan yüzde 70.59’ u ise kısmen özgür veya özgür olmayan ülkelerdir. Yani gelişmekte olan ülkelerde hem fert başına gelir düşüktür, hem de bu ülkeler demokraside geridir.

10.000 DOLAR ALTI ÜLKELERDE DEMOKRATİK ÖZGÜRLÜK

SAYI YÜZDE
TOPLAM ÜLKE 119 100
ÖZGÜR ÜLKE 35 29,41
KISMEN ÖZGÜR ÜLKE 49 41,18
ÖZGÜR OLMAYAN 35 29,41

Kayanak : Fredoom House ; 2018 Dünya özgürlük Raporu

Yine, Freedom House 2017 raporundan alınan tabloda da en fazla özgür olmayan nüfusun, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile, Avrasya ülkelerinde ol- duğu görülmektedir. Bu ülkelerinde büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde toplanmıştır.

NÜFUS OLARAK DÜNYA ÖZGÜRLÜK ORANI (YÜZDE )

NÜFUS (MİLYON) ÖZGÜR YARI ÖZGÜR ÖZGÜR OLMAYAN
AVRUPA (620) 85 2 13
AMERİKA (982) 69 27 4
ASYA-PASİFİK (4.000) 38 22 40
SAHRA ALTI AFRİKA (982) 11 52 37
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA (415) 5 12 83
AVRASYA 0 21 79

Kaynak : Freedom house 2017 Dünya Özgürlük raporu

Bölgelere göre bakılırsa, Güney Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinde insan hakları ve demokrasi göreceli olarak daha ileri seviyededir.

Güney Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinde demokrasi ve insan haklarının Asya ve Kuzey Afrika ülkelerine göre daha iyi durumda olması, bu ülkelerin geçmişte İspanya ve Portekiz’in kolonileri olmasından ileri geliyor.

İspanya ve Portekiz bu ülkeleri sömürdü ve fakat aynı zamanda da Avrupa demokrasi kültürünü aşıladı. Ne gariptir ki İspanya ve Portekiz’in de bu sömürgeleri kaybetmesi, kendilerinin dikta rejimine geçişleri ile birlikte olmuştur.

Asya ülkelerinde gelir seviyesi düşük ve fakat demokraside iyi durumda olan istisna ülkeler, Hindistan ve Moğolistan’dır.

Hindistan’da görünüşte demokrasi var. Ne var ki böyle bir yaklaşım demokrasiye çok yüzeysel bakmak anlamında olacaktır. Zira Hindistan’da bugünkü kast sistemini olduğu sürece ve bu sistemi Hindistan halkı benimsemiş olsa da demokrasinin özüne ve insan özgürlüğüne tamamıyla aykırıdır.

Afrika’da ise demokrasiye yeni geçen Tunus ile birkaç Avrupa ülkesinin eski kolonileridir. Bunlar dışında, genel olarak gelişmekte olan ülkelerde demokrasi de gelişmemiştir.

Asya’nın ve Kuzey Afrika’nın gelişmekte olan ülkelerinde, yerli gelenek ve kültürler hakimdir. Bu ülkelerde siyasi istismarlar nedeniyle, demokrasi ve insan haklarını kösteklenmiştir.

Demokrasi ve kalkınma denilirken, Çin ve Suudi Arabistan da istisna gibi durabilir. Zira Çin’de de demokrasi yok ve fakat büyüme oranı yüksektir.

Suudiler’de ise fert başına gelir yüksektir. Suudi gerçeğini tartışmaya bile gerek yoktur.

Uzun yıllar kapalı bir ekonomi yapısı gösteren Çin ise  1980’lerin başlarında, kolektif tarım uygulamasını durdurdu ve sınırlı özel mülkiyete izin verdi. Mevcut sosyo-ekonomik sistemden taviz vermeseydi bugünkü yüksek büyümeyi de sağlayamazdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir