FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI NE GETİRDİ?

Reel gelir hesapları, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ye ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ye göre hesaplanıyor. TÜFE’ ye göre hesaplanan reel gelir, satın alma gücünün daha iyi bir göstergesidir.

 

TÜFE’ ye göre hesaplandığında, Mayıs ayında finansal yatırım araçları içinde en yüksek reel getiriyi borsa sağladı. Borsa bir ayda yatırımcısına yüzde 18.34 oranında reel getiri sağladı.

 

Borsa endeksinin mayıs ayındaki artışına rağmen, Mayıstan – Mayısa son bir yılda, halen yüzde 22.56  oranında reel kaybı var.

 

Doların reel getirisi, borsanın tersi oldu. Doların Mayıs ayında yüzde 3.82 reel kaybına karşın son bir yıldaki reel getirisi yüzde 18.40 oldu.

 

 

 

Mayıs ayında EURO’ nun dolar karşısında değer kazanması nedeniyle bir aylık reel kaybı daha düşük oldu… Yüzde 0.54 .. Buna karşılık son bir yıl dikkate alındığında doların   Euro’ ya göre değeri  geçen Mayıs ayına göre daha yüksektir. Bu nedenle de Euro’ nun son bir yıllık reel getirisi dolardan daha düşük oldu. Yüzde 3.86

 

————————————————————————————

FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ REEL GETİRİSİ

 (TÜFE’YE GÖRE – YÜZDE )

 

YATIRIM  ARACI                  MAYIS                     SON BİR YIL

————————–             ————-               ———————- 

BORSA                                  18.34                           – 22.56

KÜLÇE ALTIN                          0.65                              23.77                                    

MEVDUAT FAİZİ                      0.25                                9.82

EURO                                      -0.54                                3.86

DOLAR                                    -3.82                              18.40

—————————————————————————————

 

Mevduat faizi Mayıs ayında binde 25 reel getiri sağladı. Bankaların vatandaşa verdikleri ile vatandaştan aldıkları arasında uçurum var. Merkez Bankası Banka ve kredi kartları azami faiz oranlarını değiştirdi. 

Kredi kartlarında avans kullanırsanız faizi akdi faiz oranı olarak alınıyor. MB bu faizi aylık 3.49 olarak ilan etti. Gecikme faizini ise 4.24 olarak ilan etti. 21 bankanın 20’si faizi azami faiz üzerinden alıyor.

 

Yani bankalar vatandaşın mevduatına yüzde 0.25 reel faiz veriyor. Onlardan 8 kat daha fazla yüzde 4 reel faiz alıyorlar. Bunun adına bankacılık  veya piyasa denilmez. Bankaların yaptığı tefecilikten de ağırdır. Soygundur.

 

Dün Bakanın açıklamasına göre kredi kartlarında temerrüde düşenlerin borçları yeniden yapılandırılıyor… Ancak sistem değişmediği bu kadar yüksek faiz alındığı ve 6 milyon işsiz var olduğu sürece, yeni kredi kartı mağdurları ortaya çıkacaktır.

 

Külçe altında mayısta yüzde 0.65 oranında reel getiri sağladı. Yıllık olarak, en yüksek reel getiriyi altın sağladı. Mayıstan Mayısa altın yüzde 23.77 reel getiri sağladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir