FAİZDE KAZIĞI TÜKETİCİ YİYOR

BDDK ‘nın Kredi kartları limitine sınır getirmesi nedeniyle , medya kart mağdurlarını yeniden hatırladı. Gazeteler kredi kartları için, haber , analiz olarak , birkaç sayfa birden ayırdı. Tüm medya  Kart mağdurlarının sayısını  tablolar halinde veriyor. Gel gör ki hepsi hedef saptırıyor.  Gerçekte  kredi kartlarında herkesin mağduriyetine yol açan tek neden olan yüksek faize kimse dokunmuyor. Zira bu gün tefeci piyasasında faiz  oranları en fazla yüzde 20’dir. Bankaların kredi kartlarından aldıkları faiz oranı ise , nakit kredi faizi için  yüzde 25.44’ ve gecikme faizi için ise yüzde 31.44 ‘tür. Bu yüzden piyasada banka faizinden çok daha düşük faizle kredi kartı borcunu kapatanlar var. Söz gelimi , Akbank , ING bank , Şekerbank , HSBC’ ile ortak çalıştığını ilan eden bir işletmenin aşağıdaki ilanı ilginçtir. Aynen alıyorum: 

 

‘’1.000 TL Borcunuz olduğunu Düşünelim, ve sadece  Asgari ödemesini yapabiliyorsunuz, asgari ödeme şu anda %22 ila %40 arasındadır ve bütün kredi kartlarının yıl sonuna kadar asgari ödeme oranı %40 a çıkacaktır.

 

 

1000 TL Borcunuza 220 TL Asgari tutar ödediniz, Ne Kadar Borcunuz Kaldı ? 780 TL, Bankanız bir sonraki ekstrenizi Geçen dönemden kalan 780 TL nize %5 faiz + KKDF ,  BSMV gibi vergiler de ekleyerek 60 TL Faiz ekleyerek Yeni ekstreniz 840 TL olarak Gelecektir, Bu şekilde asgari ödemelere devam ettikçe 1.000 TL Borcu Ödemek İstediğinizde 800 TL Faiz ödemiş Olacaksınız

1000 TL Borcunu Biz Ödeyip 12 Eşit taksite bölüyoruz, Aylık 83TL x12 Taksit Şeklinde Bankanıza Ödüyorsunuz Taksitiniz Dışında Hiçbir vergi ve Faiz yükü Altına girmeden sadece taksit ödeyerek borcunuz Tamamen bitiyor, Bu süreçte kredi kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Ödeme ile Kredi kartınızı Taksitlendirip Borçlarınızdan Kurtulmak İçin Hemen Sitemizde Bulunan başvuru formunu Doldurun Sizi arayıp Bilgi verelim Telefonlardan Ulaşın 15 Dakika içinde Borçlarınızdan Kurtulun.’’

 

————————————————————————-

                       TL FAİZ ORANLARI

            YASAL FAİZ                                                 YÜZDE            .       

Reeskont faiz oranı (1 )                                            9.50

Avans İşlevlerinde faiz oranı                                 11.00

TCMB FAİZİ                      .

Gecelik borç alma                                                     3.50

Gecelik borç verme                                                   7.75

Geç likidite ( borç verme )                                      10.25

1 Haftalık Repo                                                                      4.50

MEVDUAT ( bir yıl vadeli )

Faiz  ( en az )                                                             4.00  

En çok Faiz                                                              18.00

Fiilen verilen faiz                                                       8.00

KREDİ KARTI FAİZİ         .

Akdi Faiz ( nakit çekme dahil )                   25.44

Gecikme Faizi                                                                      31.44

1) Vadesine en çok 3ay kalan senetler karşılığında reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranı

Yukarıdaki Faiz tablosuna bakalım… Bankalar Merkez Bankasından yüzde 7.75 ile para alıyor. Mevduat sahibinden yüzde 8 ile para alıyor. Bu parayı yüzde 25.44 faizle kredi kartı sahibine satıyor.

Gecikme  faizi özel bir durum olarak kabul edilse dahi , kart sahibi avans olarak para çekince bu para için bankaların tamamı ve 2 katılım bankası   ayda yüzde 2.12 ve yılda yüzde 25.44 faiz alıyor.

Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu (TÜİK )geçenlerde mevduat reel faizini açıkladı. Bankaya mevduat açanlar, temmuzdan temmuza bir yıl için  2011 yılında yüzde –1. 71 brüt reel faiz aldılar , 2012 yılınde ise yüzde -2.14 reel faiz aldılar.  Eksi reel faiz paranın erimesi demektir. Başka bir ifade ile son yılda bankaya 100 lira yatıranın parası satın alma gücü olarak faiz üstüne vergileri de eklersek 97.5 lira oldu. Yani fiilen banka reel faiz vermiyor, tersine mevduat sahibi bankalara ayrıca yüzde reel 2.5 faiz veriyor.

Bankalar eksi faizle aldıkları bu paraları aynı kişilere kredi olarak verdiğinde nominal olarak yüzde 25.44 ve reel olarak ta yüzde 15.29 faiz(temmuz ayına göre )  alıyor. Yüzde 15.3 reel faiz dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur.

Tüketiciyi zor durumda bırakan Yüksek faizin bütün günahı Merkez Bankasınındır. Çünkü kredi kartlarında faiz oranlarını yasanın 26 maddesine göre Merkez bankası belirliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir