EĞİTİM DEMOKRASİNİN ALTYAPISIDIR

İngilizlerin bilinen atasözüdür..’’George’’u eğitmek için , anne annesinden başlamak gerekir..

Bu atasözü benim moralimi çok bozuyor. Çünkü.. Bu atasözünden yola çıkarsak, Bizim eğitimli bir toplum olmamız  için en az elli yıl geçmesi gerekecektir.

Eğitimli toplum olmayınca, demokrasinin tüm kurallarıyla yerleşmesi ve sağlıklı sürdürülmesi mümkün değildir.

Avrupa Birliği standartlarında yasa çıkarsak dahi demokrasiyi yürütmekte zorluk çekeceğiz.. Çünkü  demokrasinin  asıl altyapısı  eğitimdir.

Eğitimsizlik, uygulamada demokrasinin yolunu kapatıyor.. Örneğin siyasi partilerde delege seçimleri partiye kayıtlı üyeler tarafından yapılıyor.. Gel gör ki  seçmenler delege olarak kimi ve neden seçtiklerini bilmiyorlar. Yani bilinç sahibi değiller .. Birkaç kişinin yönlendirmesiyle hareket ediyorlar.. O zaman da delege seçimi,  demokrasi için yalnızca bir kandırmaca oluyor..   Kendi kendimizi  kandırıyoruz.

Delege seçimi örneklerden yalnızca bir tanesidir..

Başbakan Tayyip Erdoğan ‘ın ‘’ Hükümet olduk ve fakat iktidar olamadık’’ sözü de demokrasinin ne oranda  çalıştığını gösteren bir başka örnektir.

AKP’ nin neden iktidar olamadığını yalnızca irtica riskiyle bağdaştırmak mümkün değildir.. Zira Türkiye’de irtica, Avrupa’da kilisenin hükümete el koymasına benzer.. Türkiye de irtica riskine karşı tüm toplum hassastır.. Ve el birliği ile karşıdır. Bu nedenle AKP’nin iktidar sorunu demokrasinin çalışmıyor olmasıyla ilgilidir.

Demokrasi sorunu ve güdümlü demokrasinin etkileri tüm alanlarda görülüyor.

Piyasa ekonomisinin  çalışması da demokratik bir ortamda mümkündür . Eğer demokrasi yoksa , piyasa ekonomisi de çalışmaz. Tekelcilik eğilimi ağır basar.

Aynı şekilde  demokrasi yoksa, devlette de şeffaflık yoktur. Yolsuzlukları araştırma komisyonuna ifade veren eski siyasilerin ifadeleri bu durumu açıklamaya yetiyor. Özelleştirmeden , kamu imtiyazlarına kadar yapılan yanlış uygulamaların şeffaflıktan uzak olmasının olumsuz sonuçlarını her gün yaşıyoruz.

Şimdiye kadar devlette yolsuzluk  yapanların yanında kaldı. Toplum yapılanlardan hem haberdar olmadı.. Hem de tepki göstermedi. Eğer eğitimli bir toplum olsaydık, kimse devleti kendi malı gibi kullanamazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir