ENFLASYONUN YÖNÜ…

Mart ayında, Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE )  binde 4 düştü, Yurt-içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE ) ise, yüzde 0.40 arttı.  

Enflasyon denilince TÜFE oranları anlaşılır. Zira Perakende fiyatlar doğrudan tüketiciyi etkiliyor. Ayrıca bu fiyatlar toplam talebi etkileyen faktörlerden birisidir.   

Marttan Marta da yıllık TÜFE oranı ise yüzde 7.46’ya geriledi. TÜFE’nin düşmesinde gıda fiyatları etkili oldu. Mart ayında gıda fiyatları 1.53 oranında geriledi. 

 

 

 

 

 2) Mart ayında Yİ-ÜFE oranı, TÜFE oranından daha yüksek oldu. ÜFE’nin daha yüksek olması, maliyet artışlarını gösteriyor.   

Ebetteki ÜFE, TÜFE karşılaştırması talep açısından birebir bir gösterge değildir. Ancak Göstergelerden birisidir. Talebin düşük olması ilk çeyrek büyüme oranını olumsuz etkiler.  

Ayrıca Maliyet artışı, sonraki aylar perakende fiyatlara yansır. Özellikle Türkiye’de oligopol bir piyasa yapısı var. Kartelleşme var. Bu nedenlerle maliyet artışları perakendeye daha kolay yansıyor. 

3) 12 yıldır, enflasyon bir inip, bir çıkıyor. Bizde tartışmayı bu bağlamda yapıyoruz.

Özellikle Merkez Bankası ve hükümet üyeleri enflasyon suçlusu olarak gıda fiyatlarını gösteriyordu. Mart ayında gıda fiyatları yüzde 1.53 oranında düştü. Yıllık gıda enflasyonu da yüzde 4.58’e geriledi. Buna rağmen yıllık enflasyon hala yüzde 7.46 dir.

Demek ki, ekonomi yönetimi enflasyona daha doğru bir teşhis koyamamış.

4) 12 yıldır yaklaşık aynı düzeyde devam eden enflasyonun temel nedeni, yapısal sorunlardır. Enflasyon kronikleşti. Para ve faiz politikası Kronik enflasyonla mücadelede yeterli değil.  

Ekonomide verimliliği artırmak gerekir. Devlette ağır bürokrasiyi azaltmak gerekir. Devletin planlama yaparak, piyasada oligopol yapıyı kırmak gerekir. Kartellerle mücadele etmek gerekir.

Yine Mülkiyet haklarının Anayasaya uygun güvence altında olduğunu sermayeye inandırmak gerekir.

1)Enflasyon oranı daha da düşer mi?

 

·         Gıda fiyatlarında düşüş devam etmeyeceğine göre, enflasyondaki gerilemede devam etmez. Mamafih, Gıda, Alkolsüz içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç , Mart ayında Çekirdek Enflasyon  9.51 oldu.   

·         Yıllık enflasyon oranları geçici olayların etkisi  altında kalır. Enflasyon trendine bakmak için arizi  etkileri ortadan kaldırmak gerekir. Bunun için 12 aylık ortalamalar , enflasyon trendini daha iyi gösterir. Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 7.46 oldu ve fakat 12 aylık ortalamalara göre enflasyon daha yüksek yüzde 7.96 oldu. (Aşağıdaki  grafik ) Demek ki enflasyon trendi artış yönündedir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir