ENFLASYON VE KUR NE OLUR?

Enflasyon ve kur birlikte hareket ediyor.. Çünkü, enflasyonu düşürmekte düşük kur önemli katkı yaptı..Çıpa oldu.. Şimdi tersi oluyor..

MB   gecelik faizleri 1.75 puan artırarak kura müdahale etti.. Ancak etkili olmadı..Bunun nedenlerinden birisi , dışarıda faizlerin artıyor olmasıdır.. Sıcak paranın çoğu , dışarıdan yerli veya yabancının aldığı borç paradır.. Bunu Türkiyeye getirenler, yüksek getiri alıyordu.. Bir kısmıyla borçlarını geri ödüyor.. kalnı da karları oluyordu.. Şimid dışarıda faizler artınca, bu defa sıcak para artan faizden kurtulmak için türkiyededen parasını geri götürmek istiyor..  Borsadan çıkıyor.. Mevduatını çekiyor.. Bu nedenle borsa düşüyor.. Dövize talep artıyor.. Kurlar artıyor.

Ayrıca artık Ekonomide konjonktürün dönmüştür.. Ne yapsak artık çıkmaya başlayan  sıcak para durmaz.. Yenisi  girmez.. , Başbakanın Katar’dan 5 milyar geliyor şeklindeki tanıtımı da etkili olmaz.. Zaten piyasanın her zaman  arap sermayesinin ve arapların ne kadar ciddi olduğu konusunda tereddütleri olmuştur.. Halen de aynı terddütler var.

Kur’lar eğer bir dolar 1.5 ile 1.6 arasında tutulursa başarı demektir..

Buna , dalgalı kur var.. MB müdahalesi olurmu ? diye sorular da artık sorulmuyor.. Çünkü , MB kurlara dolaylı ve dolaysız yollardan müdahale ediyor.

Öte yandan  Enflasyonun  da artacağı yönünde göstergeler var:

·       Nisan ve Mayıs ayında , ÜFE oranı , TÜFE’ den daha yüksek çıktı. Bu durum , maliyet artışının talep artışından daha yüksek olduğunu gösteriyor.. Artan maliyetler , talebin elverdiği ölçüde ,   perakende fiyatlara yansır.. talep müsait değilse, geriye , yani üretimde daralmaya yansır.

·       Kur artışı fiyatlara yansır..Mayısta yalnızca ithal tüketim mallarına yansıdı.. Üretim sürecine maliyet olarak giren kur artışı , önümüzdeki aylarda   kısmen veya tamamen perakende fiyatlara  yansır. 

·       ÜFE ‘de  Mayıs ayında , (yalnızca bir ayda ) Hampetrol ve doğalgaz çıkarımı aylık bazda 9.37 arttı.. Petrol ekonomide her  üretime girdi olduğundan , mayısataki bu artış maliyetleri artırdı.. Yine mayıs ayında  Metal cevheri 10.34  ve Anametal sanayi 13.21 oranında arttı.    Bu artışlarda diğer mallara ve perakendeye yansıyacaktır. 

·       MB parasal genişlemesi de , enflasyonu artıran bir gelişme oldu.. parasla genişleme de sürüyor. 

·       Halkın enflasyonu zaten daha yüksek oldu.. Zira Gıda artışları ve kira artışları TÜFE oranının üstünde kaldı.. Gıda ve kira gideri yoksulun gelirinin yüzde 90’ı demektir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir