Merkez Bankası 1 0caktan itibaren ‘’enflasyon hedeflemesi’’ne geçildiğini açıkladı.
MB , 2002 yılı başından itibaren 2005 sonuna kadar ’’ örtük enflasyon hedeflemesi ‘’ uyguladı..
Enflasyon hedeflemesi .. Toplumun yabancı olduğu bir terimdir..
Enflasyon hedeflemesi , para politikası çerçevesinde belirlenen araçların , Merkez Bankası tarafından ilan edilen enflasyon hedefini gerçekleştirmek için kullanıldığı bir stratejidir.
Merkez Bankası bu stratejiyi , resmi olarak ilan etmeden kullanırsa, buna örtük enflasyon hedeflemesi deniliyor.
Örneğin Merkez bankası bir Para politikası aracı olan likidite artışını , kısa vadeli faizleri ve kredileri tespit ettiği enflasyon hedefine göre ayarlayacaktır..
Enflasyon hedeflemesinde para politikası ön plana çıkar..Döviz Kuru , Büyüme, istihdam hedefleri ikinci planda kalır. Aynı şekilde MB kısa vadeli faiz oranlarını enflasyon hedefine göre ayarlayacaktır.. Bu açıdan bakınca, 2006 yılında gecelik faizleri düşürmede daha cimri davranacağı tahmin edilebilir.
Enflasyon hedeflemesi , ilk defa 1989 yılında , yeni Zelanda ‘da uygulandı..1991 ‘de Şili , daha sonra Brezilya , Çek cumhuriyeti Polonya , Meksika ve İsrail’ gibi gelişmekte olan ülkelerde uygulandı..Kanada , İsveç ve Avustralya da uygulandı..
Enflasyon hedeflemesi , enflasyonu düşürmekten çok , düştüğü noktada tutmayı sağlayan bir stratejidir.
Başarı koşulları ise şöyledir:
1.Merkez Banksının bağımsız olması lazımdır.. Yani , Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesi için gerekli olan araçları serbestçe seçebilmelidir.. Kamu tarafından Merkez Bankası kaynaklarının kullanılması önlenmiş olmalıdır.
Merkez bankasının bağımsızlığı son niyet mektubunda da IMF’ye taahhüt edilmiştir.
2)Para otoritesinin , Büyüme , istihdam ve döviz kuru istikrarı gibi hedefler yerine, yalnızca öngördüğü enflasyon hedefine odaklanması gerekir.
Benim korkum, bu stratejinin işsizliği daha çok artıracağı ve Türkiye ‘nin bir durgunluğa gireceği noktasındadır.
3) Mali disiplinin sağlanmış ve mali piyasaların gelişmiş olması gerekir.
Mevzuatla ve uygulama ile mali disiplin sağlanabilir.. Ancak mali piyasaların gelişmiş olması , ülkenin gelişmişlik seviyesine bağlıdır.
4)Finans sisteminin istikrarlı olması gerekir..
Enflasyon hedefi stratejisinden anlaşılan odur ki , Türkiye de halk , çalışan , çiftçi , kemer sıkmaktan hiçbir zaman kurtulmayacak.. Ekonomik maliyetleri bu kesimler çekmeye devam edecek.. İşsizlik artacaktır.