EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ

Spekülatör yabancı sermaye, siyasi, sosyal ve ekonomik olaylara hızlı tepki verir.  Şirketlerin ve ülkelerin kredi derecelendirme notunu belirleyen üç büyük raiting şirketinden biri olan Moody’s, bu nedenledir ki daha ortalık durulmadan özetle  ‘’Türkiye kredi notu açısından, belirgin dış kırılganlıklar, dinamik iç siyasi durum, dış politikada belirsizlik, jeopolitik riskler gibi zorluklarla karşı karşıyadır” şeklinde açıklama yaptı.  

Ayrıca peşin, peşin, Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunun , ‘’yatırım yapılamaz –spekülatif ‘’ düzeye düşürülebileceğini de ekledi.


Yabancı kurumsal fonların önemli bir kısmı, üç büyük kredi kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir notu almış olan ülkelere yatırım yapıyor. 

Dünya’da uluslararası düzeyde etkin olarak faaliyet gösteren üç büyük kredi derecelendirme şirketi mevcuttur. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bu kuruluşlar, Standard and Poor’s, Fitch ve Moody’s’tir

Bu şirketlerin Türkiye hakkında verdikleri kredi notları yabancı sermaye girişi ve çıkışı ve piyasaların şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Uluslararası sermayenin bir kısmı bu kredi notlarına bakarak ve ayrıca faiz ve döviz kurlarını da dikkate alarak Türkiye ye yatırım yapıyorlar.

Aslında dünya ekonomik konjonktürü de yabancı sermaye hareketlerini etkiliyor. Bu nedenle bazı dönemlerde kredi notları belirleyici oluyor,  bazı dönemlerde fazla etkisi olmuyor.

Aşağıdaki tabloda bu üç raiting şirketinin Türkiye ye verdikleri kredi notunun ne anlama geldiği görülüyor.

 

·         S&P Türkiye kredi notu BB+  yatırım yapılamaz ve spekülatif şeklinde bir not olarak kabul ediliyor.

·         Fitch’in  BBB-  Durağan notu, yatırım yapılabilir düzeyinin alt orta sınıf seviyesini,

·         Moody’s in notu da yine Fitch gibi Baa3 negatif notu’da yatırım yapılabilir düzeyinin alt orta seviyesini gösteriyor.

Moody’s son değerlendirmesini 5 Ağustos, Fitch ise 19 ağustosta yapacak. Bunların not düşürmesi piyasaları etkileyebilir. Ancak aşırı kırılganlık yaratmaz. Buna rağmen olası sert hareketleri önlemek için önem almamız gerekir.

Uluslararası Yabancı yatırım sermayesinde son beş -altı yıldır dünyada yaşanan ekonomik kırılganlıklar nedeniyle adeta bağışıklık oluştu. Kaldı ki Türkiye de darbe teşebbüsünden sonra, Merkez Bankasının da desteği ile aşırı kırılganlık yaşanmıyor.  Piyasalarda, borsada, dövizde ve faizde hareket var ve fakat paniğe dönüşme ihtimali çok zayıftır.

Hükümet ve Merkez Bankası piyasalara güven vermeye devam etmelidir.

Yabancı sermaye yatırımları için Ekonomiden daha önemli siyasi istikrardır. Elbette bir darbe teşebbüsünden sonra her şey güllük gülistanlık olmayacaktır. Ancak biz bu konjonktürde siyasi sürtüşmeleri ve sistem tartışmalarını ortadan kaldırmaya ve işbirliği yapmaya dikkat etmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir