EKONOMİDE GÖRÜNÜM

Muhsin Yazıcıoğlu kuliste bana’’Hoca bu ekonomi nereye gidiyor ? ‘’diye sordu. Ben de kendisine , ‘’ Cebine bak anlarsın ‘’ dedim . Yazıcıoğlu  da  cebine baktı… ‘’Param olmadığını nasıl anladın ? ‘’ dedi. Ben de ‘’kimsede yok ki bizde de olsun ‘’dedim

 

Ekonomide gidişat , rakamlara bakarak anlaşılabilir. Ancak Eğer rakamlar TÜİK ‘in ise yanılırsınız.. Çünkü TÜİK’ siyasallaştı. Ekonomide en tehlikelisi resmi verilerin siyasallaşması ve  çarpıtılmasıdır. Bu şartlarda özel sektör iseniz  plan program yapamazsınız … Tüketici iseniz , tasarrufunuzu ve tüketiminizi ayarlayamazsınız.

 

 

Merkez Bankası Tüketici güven endeksini açıkladı…MB bu endeksi  TÜİK ‘le birlikte  hazırlıyor. Endekste Anket yoluyla  Tüketici eğilimi tespit ediliyor.

 

Parantez içinde söylemek gerekir ki  Merkez Bankası rakamlar konusunda daha ciddi ve güvenilir bir kurumdur. Bu nedenle Tüketici güven endeksini , ekonomide beklentileri ve tüketicinin ne durumda olduğunun bir göstergesi olarak kullanabiliriz.

 

Tüketici güven endeksi eğer 100’ün üstünde ise tüketicinin iyimser olduğu , 100’ün altında ise tüketicinin kötümser olduğu anlaşılıyor.

 

Tüketici güven endeksi seçim döneminde , temmuz 2007 de , yüze yakın , 98.25 idi. Mart 2008 de  yüzde 81.96’ya geriledi.

 

TÜKETİCİ KARAMSAR

 

Aynı endeksten tüketici beklentileri ve ekonomiyi nasıl gördüğünü de okuyabiliriz.


 


1) Tüketicinin satın alma gücü sürekli düşüyor
.Bir önceki aya göre  Şubat ayında yüzde 3.84 ve mart ayında ise yüzde 4.13 oranında geriledi.

 

2) Gelecek dönemlerde de tüketiciler satın alma güçlerinin azalacağını düşünüyor.

 

3) Yine tüketiciler Genel ekonomik durumun hızla kötüleşeceğine inanıyorlar. Endeks değerleri içinde en fazla gerileyen bu değerdir. Mart ayında söz konusu endeks değeri 74.93 ‘ gerilemiştir.

Ekonomide beklentiler önemlidir. Zira tüketici ve üretici bu beklentilere göre pozisyon alır. Örneğin tüketicinin satın alma gücü düşüyorsa, iş adamı yatırımlarını erteler. Tüketici alımlarını erteler. 

 

4) Mamafih tüketici güven endeksinde , tüketiciler  mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygum bir dönem olmadığını vurguluyor. 

 

İŞSİZLİK ARTIYOR.

 

5) Halk iş bulma olanaklarının da giderek kötüleştiğini söylemektedir.

TOBB başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu , 2007 yılında 8.5 milyon olan  SSK’lı sayısının , 2008 şubat ayında 8,4 milyona düştüğünü , 100 bin azaldığını ifade etti.

 

 

Aslında bütün dünyada büyüme oranları düşüyor. Dünya ekonomisi  durgunluk riski yaşıyor. Bunun içindir ki , gerek ABD ve AB ve gerekse birçok gelişmekte olan ülke , farklı önlemler alıyor. Bizde ise Başbakan ve bakanlar her şeyi güllük – gülistanlık göstermeye çalışıyor. Üreticinin ve tüketicinin sesine kulak vermek istemiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir