EKONOMİDE BAŞBAKAN VE HÜKÜMET PANİKLEDİ (I)

Ekonomik gidişat Hükümeti panikletti. Başbakan ve Hükümet üyeleri bir yandan IMF ‘yi yeniden çıpa olarak kullanmak istiyor , bir yandan da başarısızlığını kendinin yarattığı siyasi  olaylara yüklemek istiyor. Önceki Gün ekonomiden sorumlu Bakan  M. Şimşek’in ‘’siyasi belirsizlik hazineye 20 milyar dolar ek fatura yazdı ‘’ şeklindeki değerlendirmesi de bu telaşın bir yansımasıdır. 

  • Gerçekte ise , ekonomik gidişat 2007 sonunda bozuldu ve bu 2008 bozuldu ve 2008 ‘in ilk aylarında hızlandı . Türkiye Küresel krizden en çok etkilenen ülke oldu . Bunun nedeni ekonominin  yanlış ve şaibeli yönetilmesidir.
  • Siyasi ortamı , Başbakan ve AKP gerdi. Rejimle hesabı olan Başbakandır.   Ekonomiye ve millete maliyet getiren Başbakan ve Hükümettir. Ergenekonu çıkaran ve yargıyı yönlendiren de başbakandır.

 

 

Ekonomik gidişat 14 mart kapatılma davasından önce  bozuldu.

Hükümet Üyeleri resmi istatistiklere bakmadan konuşuyor. Gerçekte Eğer 14 mart Kapatılma davası öncesindeki ekonomik göstergeler  bakarsak , ekonominin küresel krizden en çok etkilenen ekonomi olduğunu , en kırılgan ekonomi olduğunu görürüz.

 

1) 14 Marta kadar Dünyanın en fazla düşen borsası , IMKB oldu.

2 0cak ile 14 mart arasında , IMKB  100 endeksi , yüzde 23.62 düşüşle , Dünyanın en fazla düşen endeksi oldu.

 

2) Yabancı yatırım sermayesi yarı yarıya azaldı.

MB ‘na göre  2008 Ocak- Mart arasında uluslar arası doğrudan net yatırımlar toplamı  2007 yılına göre yarı yarıya azaldı. 2007 yılı ocak-mart döneminde giren net yatırım sermayesi 9.4 milyar dolar iken , 2008 yılı aynı döneminde 4.4 milyar dolara geriledi.

 

3)Yabancı yatırımların Türkiye portföyü  azaldı.

 

Yıl başından itibaren sıcak para çıkışı yaşandı. 2007 sonunda 107.0 olan sıcak para stoku , 2008 ilk iki ayında 14.4 milyar dolar azaldı. 92.6 milyar dolara  indi.

  

 

 

4) ilk çeyrekte Dış açıklar arttı

 

2008 Ocak- Mart döneminde , cari açık 2007 ‘ye göre yüzde 30.3 arttı. Cari açığın artması YTL ‘nin aşırı değer kazanmasından ileri gelmektedir.

AKP cari açığın Finansmanı için , sıcak parayı kullanıyor. Sıcak paranın gelmesi veya çıkışını önlemek için MB  gecelik faizleri artırıyor. 

 

5) Ocak – Mart 3 Aylık Enflasyon ÜFE’de 3 kat arttı.       

 

Enflasyon 2008 ‘in ilk çeyreğinde arttı. Bu  artış , yalnız petrol ve gıda artışlarına bağlı olarak ortaya çıkmadı. İç tasarruf açığı ,  2006 mayıs- haziran dalgalanmasında MB tarafından 4 puan artırılan faizlerin  maliyet artışına dönüşmesi ,  Ülke riskinin artmasıyla dış borçlanma maliyetlerinin artması , Reel sektör ile finans sektörü arasındaki dengenin bozulması , hükümetin bütçe dışında hazinede nakit tutulan özelleştirme gelirlerini popülist amaçlı kullanması , Kamu kaynaklarının siyasi amaçlı etkinsiz kullanılması gibi hükümetin yanlı ve yanlış yönetiminden ileri geldi.

——————————————————————————————–

İLK ÇEYREKTE ENFLASYON

 

                               2007                        2008            Artış (%)

                              ———                    ———-

TÜFE                      2.36                         3.90              165

 ÜFE                       1.88                         6. 26              332

————————————————————————————————

 

6) Reel sektörün ekonomik beklentisi , Marttan önce kötüleşti.

 

MB ve TÜİK ‘in birlikte hazırladığı Reel sektör güven endeksinde  genel gidişatla ilgili endeks değeri, Eylül 2007 ‘den itibaren düşmeye başladı. En hızlı düşüş Ocak- mart arasında oldu. 2007 Aralıkta 94.2 olan endeks değeri , mart 2008 de 71.7 ‘ye geriledi.

 

(Yarın devam edecek )

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir