EKONOMİ YÖNETİMİ NE YAPTIĞINI BİLMİYOR (I)

6  Ocak günü devlet bakanı Ali Babacan ‘’2005 yılı makro ekonomik gelişmeleri ve 2006 yılı finansmanı ‘’ konusunda basın toplantısı yaptı. Söyledikleri ve karşı fikirde olanları suçlaması ,   hükümetin ekonomik sorunlar karşısında ne kadar sıkıştığını gizlice ele veriyordu..Zira yalnızca sıkışan ve panik yaşayan bir bakan , gerçekleri bu kadar saptırabilir..

 Bu konunun üzerinde durmak istemedim.. Ancak bayram tatili sırasında konuştuğum her iktisatçının benden daha kaygılı olduğunu gördüm .. Hatta AKP ‘nin uygulamakta olduğu iktisat politikalarına yakın olan birkaç kişide , aynı kaygu içindeydi.. Bakanın söyledikleri gerçekleri yansıtmıyordu.. Bazıları da mantıklı değildi.. Bazıları bilimsel açıdan yanlıştı.

 Benim hocam olan Prof.Dr. Memduh Yaşa’nın da bazı konularda kaygu içinde olduğunu görünce, yazmanın gereğine inandım.

 
Bakan ,Konuşmasının başında 3  Kasım 2002 öncesinde, İstikrasız bir ekonomik büyüme , yüksek miktarda kamu açıkları ve  Sürdürülemez seviyede borç stoku vardı diyor..

 Bu sözler mantıklı değil.. Hani bu lafı  duyupta gerçeği bilmeyenler de  ‘’ekonomi yönetimi 3 kasımda iktidara geldikten sonra Farklı bir politika uyguladı da , bütün bu sorunları çözdü ‘’ diye düşünecektir.. Oysaki AKP’ IMF ve Kemal Dervişin hazırladığı ekonomik programa harfiyen uydu.. Bu programda AKP’ ye  özgü hiçbir değişiklik yapılmadı..Eğer bu programı hazırlayan koalisyon devam etseydi , belki daha iyi neticeler alınmış olurdu..

 Kaldı ki AKP’nin 2001 krizinden öncesine değil, sonrasına bakması gerekir..2002 yılında da yüzde 7.9 oranında büyüme yaşanmıştı.. Dahası 2005 yılında aramalı ithalatı yüzde 22 arttı.. Büyüme ise yüzde 5 dolayında olacaktır.. Demek ki , AKP döneminde ithalata dayalı bir büyüme yaşadık.. İthalata dayalı büyüme kur etkisi altında kaldığı için ,  durgunluk riski de taşımaktadır..

 Öte yandan , aşağıdaki tabloda çeyrek dönemler itibariyle büyüme oranları verilmiştir.. Çeyrek dönemler ve sektörler itibariyle resmen zig-zag’lı bir büyüme yaşanmaktadır..  2004 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 15.7 olan büyüme oranı 2005 yılının ikinci çeyreğinde 3.4 ‘ inmiştir..

 Sektörler de de zig-zag’lı büyüme yaşanmaktadır.. O kadar ki , örneğin inşaat sektörü 2004 yılının  ilk üç çeyreğinde eksi büyüme yaşanırken, 2005 ‘in ikinci çeyreğinde 22’ye tırmanmıştır.

 ( yarın devam edecek. )

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir