2012 yılı kurumlar vergisi sıralamasında üretim yapan reel sektör kuruluşları 14 sıradan başlıyor. İlk on üç içinde 10. sırada yalnız Turkcell var. Diğerlerinin hepsi bankalar. Oysaki beş-on yıl öncesine kadar ilk on sırayı çoğunlukla reel sektör firmaları alıyordu. Dünya bu sıralamanın başka bir örneği yoktur.
Benim sık sık dile getirdiğim, küreselleşme ile finans sektörü ile reel sektörün arası açıldı… Reel sektörde durgunluk ve iflaslar olabiliyor. Ancak Finans sektörü balon yaptıkça Merkez bankaları iflasları önlemek için para basıp bu bankaları besliyor. Bütün dünyada para hareketi mal hareketinin kat be kat üstüne çıktı. Türkiye de ise dünyadan farklı bir uygulama olarak Bankalar eline düşen reel sektörü sonuna kadar sömürüyor.
Bizzat Bakanların açıkladığına göre Bankalar kredi kullananlardan 61 çeşit gelir sağlıyor. Yüzde 7’ye mal ettikleri parayı , kredi olarak en az yüzde 200 karla satıyorlar. Oysaki reel sektörde kar marjı yüzde 10 ve en fazla yüzde 20’dir. Bu durumu Hükümet üyeleri de basın yoluyla halka şikayet ediyorlar ve fakat bankalara bu imtiyazları ve koçero yetkilerini veren kanunları düzeltemiyorlar.
Ekonomi , Alinin külahını Veliye , Velinin külahını Aliye giydiren bir düzen üstünde ve halkın borçlanmasıyla ayakta duruyor. Ancak spekülasyonun da bir sınırı vardır. Üretim olmayan bir ekonominin altı boş demektir ve eninde sonunda duvara çarpacak ve maliyeti halk ödeyecektir. 2001 yılı krizinde bankaların 100 milyar doları geçen maliyetini çeken halkımız , bu sefer daha büyük maliyetler altına girecektir.
Reel sektörde , en zor durumda olan inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü üretimde ve istihdamda sürükleyici sektördür. Ne var ki bu sektörde TOKİ vasıtasıyla , belirli kişi ve guruplara çalışmaya başladı. Şimdi 3 ay sonrası için beklentiler sektörün daralacağı yönündedir.
İNŞAAT VE PERAKENDE TİCARETTE DURGUNLUĞUN NEDENLERİ(YÜZDE OLARAK )
FAALİYETLERİ İNŞAAT PAREKENDE
ENGELLEYEN SEKTÖRÜ TİCARET
FAKTÖRLER
. . . . . .
TALEP YETERSİZLİĞİ 30.4 38.5
FİNANSMAN SORUNLARI 32.6 23.1
İŞGÜCÜ SORUNLARI 6.3 9.5
MALZEME VE EKİPMAN 4.2 2.9
SORUNLARI
İŞLER NASIL OLACAK -3.8 -6.9
TÜİK’ in anketine göre İnşaat sektörünü engelleyen en önemli sorun olarak , finansman yetersizliği görünüyor. Konut kredileri mortgage yasasına göre düşük veriliyor… Ancak bankalar buna da çözüm bulmuşlar…Satışlarda eksperleri yoluyla konutların değerini düşük tutuyor. Birde düşük değerlerin yüzde 75’i kadar kredi veriyorlar. Yani fiilen konutun yarısı veya yüzde 40’ı için kredi veriyorlar.
Perakende ticaret sektörü ekonomideki canlılığın göstergesidir. Ancak bu sektörde de işler iyi gitmiyor. Borç- harç içinde kalan ve yüksek faiz tuzağına düşen toplumun alım gücü düştü. TÜİK’in anketine göre üç ay sonrası için perakende ticaret sektöründe iş hacminin satışlarda yüzde 6.9 daralması bekleniyor.