DÜNYA DARALIYOR

Trump’un seçimi , ABD halkı açısından mevcut düzene olduğu kadar  Ekonomik , sosyal ve siyasi anlamda dünyaya  da bir başkaldırı hareketidir. Başta Göçmen hareketlerinin sınırlamak geliyor.  

Trump  Göçmen politikasını başkan seçilmeden önce de açıklamıştı ,sonra da açıkladı.

Yasa dışı yollardan  girenler ,  ABD vatandaşı olamaz veya yasal statü elde edemez.

·         Göçmen sorununda ABD’ nin  “Amerikalıların yaşamlarının ve güvenliklerinin geliştirilmesi” ne odaklanacaktır.

·         ABD’de yaşayan yasa dışı göçmenler için “hiçbir şekilde af olmayacaktır’’

 

 

·         Yasa dışı göçmenler ülkelerine dönerek kanunlar çerçevesinde herkes gibi yeniden giriş başvurusunda bulunabilirler.

·         Sınır kontrolü yapan personelin sayısını da 5 bin, sınır dışı yetkisi bulunan Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza memurlarının sayısını üç kat artırarak yeni özel “Sınır dışı Görev Gücü” oluşturulacak.

 

ABD’ nin göçmen politikasının değişmesi bütün Dünyayı etkileyecektir. Hem politik olarak hem de fiili durum olarak… Zira  ABD dünyanın en fazla göçmen çeken ülkesidir.

 

 

2013 yılı itibariyle ABD’ de göçmen sayısı 45.8 milyondur. ABD nüfusunun yüzde 14.3’ü göçmendir. ABD’ ye göç edenler, Amerikan rüyası peşinde olan insanlardır.

 

ABD Başkanı Kennedy, Amerikalıları “Göçmenlerin Ulusu” dur, diyordu. Bu konuda yazdığı kitapta Göçmenlerin yeni kan getirdiğini, eğitim, araştırma, ,sanat ve her alanda, yeni ufuklar açtıklarını vurguluyordu.  

ABD özellikle beyin göçü denilen, eğitilmiş ve vasıflı işgücü göçüne imkanlar tanıyan bir ülkedir.


ABD’ den sonra en fazla göçmen çeken ülke Rusya görünüyor. Ancak Rusya aynı zamanda benzer sayıda göç veren bir ülkedir. Bu sorun Sovyetlerden sonraki nüfus hareketleriyle ortaya çıkmıştır.

Kanada ya göç edenlerin bir kısmı da, daha kolay olduğu için önce kanada vatandaşı, sonra ABD vatandaşı olmayı planlayanlardır.

 

Ülke Nüfusuna orantılı olarak en fazla göç Suudi Arabistan’a olmuştur. Bu ülkede yaşayan her üç kişiden bir yabancıdır.  Çünkü Suudi ekonomisi ve refah düzeyi, hem yasal hem kayıt dışı yabancı iş gücüne bağımlıdır. Göçmenler hem nitelikli işlerde hem de niteliksiz işlerde çalışıyor. Petrol ve hizmet sektörleri geliştikçe yabancı çalışanların sayısı da artmaya devam ediyor

 

Öte yandan Dünyada en fazla Göç veren ülke Çin (55 milyon) ve arkasından Hindistan’dır. ( 35 milyon.) Türkiye de yüksek göç veren ülkeler arasındadır.

 

 

Göçmen rakamları içinde sığınmacılar yer almıyor. Türkiye de halen 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacı bulunuyor. OECD 2016 raporuna göre OECD ülkelerine 2015 yılında iltica talebinde bulunanların sayısı ise 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek rakamına ulaşarak 1,6 milyonu bulmuştur. İltica talebinde bulunanların 1,3 milyonu Avrupa’daki OECD ülkelerine ulaşmıştır.  İltica başvurularının yüzde 25’i Suriye’den gelirken, yüzde 16’sı ise Afganistan’dan yapılmıştır.

 

Sonuç: Trump sonrası Dünya göçmen ve sığınmacı hareketlerinde anlamlı düşüşler olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir