DÜNYAYI KUMAR MASASI YAPTILAR

Küreselleşme… Küreselleşme denildi.. Sonunda dünya spekülatif sermayenin kumar arenası oldu. Dünya nüfusu 7 milyar oldu. Bu kumarı oynayanlar ise 7 bin kişi .. Yani bir kişi oynuyor.. Bir milyon kişi seyrediyor..

 

Bu kumar arenasında  kartlar çok hızlı değişiyor… Spekülatif kazancın, el parasıyla para kazanmanın yeni araçları ortaya  Veyahut  önceden varsa yeni yeni ön plana çıkıyor.

 

Carry trade işte bu oyunlardan daha önce var olan ve fakat şimdi ön plana çıkan birisidir.

 

 

Carry Trade düşük maliyetli yani faizi düşük bir para ile borçlanarak, borç aldığı bu parayı daha yüksek paralara yatırmak şeklinde yapılıyor.

 

Örneğin, Japon yeninde faiz düşük… Carry trade yapmak isteyen bir oyuncu  en fazla yüzde 1 faizle Japon yeni olarak kredi alıyor.. Başka bir ifade ile Japon yeni olarak borçlanıyor. Aldığı yen kredisini dolara çeviriyor.. Doları da  yüzde 4.5 faizi olan ABD hazine bonosu alıyor.. Aradaki  yüzde 3.5 farkı kazanmış oluyor.. Diyelim ki bu aradan Japon yeni yüzde 4 arttı.. O zamanda oyuncu yüzde yarım zarar etmiş oluyor.

 

Japon yeni dışında, İsviçre frangı da  faizi düşük para birimidir. Bu paralarla borçlananlar, faizi daha yüksek olan ABD dolarına, sterline, Euro’ya ve Avusturalya dolarına yatırım yaparak, aradaki faiz farkından yararlanıyorlar.

 

STANDART AND POOR’S  UN TELAŞI NEDEN ?

 

Önceki gün Sandart and Poors adındaki uluslarası kredi derecelendirme kurumu ‘’Cary Trade terse dönerse YTL sert değer yitirecek‘’ diye bir açıklama yaptı..

Standart and poor’s un direktörü, ‘’Türkiyede  piyasaların cari açıktan değil, asıl Carry Trade ‘ten korkması gerektiğini ‘’ söyledi.

 

Bu gün dünyada en yüksek faizi YTL’ ye yatırım yapanlar alıyor..  Hükümet ve merkez bankası, sıcak para ve spekülatif sermaye gelsin diye faizleri yüksek tutuyor.. Önceki gün toplanan Para politikası kurulu  faizleri düşürmediği gibi  birde düşmeyeceği mesajını verdi.

 

Faizlerin yüksek seyretmesi, sıcak para girişine neden oluyor.. Sıcak para girdikçe de, döviz arzı artıyor.. Kur düşük kalıyor.. YTL aşırı değer kazanmış oluyor.. Örneğin  son bir yılda ABD doları karşısında en fazla değer kazanan para YTL oldu.. Bu durum aşağıdaki tablodan gözlenebilir.

 

DOLARIN  DEĞER  KAYBI

 

 

 

2006  kuru

2007 kuru

Doların

Kayıp Yüzdesi

 

EURO – DOLAR

 

1.17

 

1.35

 

15

 

PAUND – DOLAR

 

1.69

 

2.01

 

19

 

YTL – DOLAR

 

58.48

 

74.07

 

27

 

 

Dolar düşük kaldıkça, sıcak paranın kazancı artıyor.. Eğer dolar artsa, artış oranı kadar sıcak paranın karı azalacaktır.. Bu nedenle de MB kur düşmesine rağmen döviz ihalesi yapmıyor.. Günde yalnızca 15 milyon dolar gibi çok küçük bir alış yapıyor.

 

KORKUNUN ECELE FAYDASI  YOKTUR…

 

Hükümet  düşük kur-yüksek faiz ile sıcak paranın getirdiği suni  rahatlık ortamını seçimlere kadar  devam ettirmek istiyor..

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir