DOĞUNUN UYGAR KENTİ KARS

KARS’ın girişinde “Doğunun uygar kenti Kars” diye yazıyor.. Ancak şehre girdikten sonra Kars’ın yalnız doğunun değil Türkiye’nin en uygar kenti olduğu anlaşılıyor.

Kars, Kafkasya bölgesinin özelliklerini taşıyan bir şehrimizdir… Avrupa kültürünü Kafkasya üzerinden almıştır. Yalnızca şehir olarak değil, halk da uygardır.

Hayvancılığın ihmal edilmeye başlandığı ve sınırların kapandığı yıllardan itibaren, Kars’ta batıya göç başladı. Aradan fazla değil otuz-kırk yıl geçti… İstanbul’daki Karslılar kendilerini kurtardı. Dönüp, Kars’a bakabildiler…

BUNLARIN içinde İsmail Aytemiz, tanınan bir işadamı ve dostumuzdur. Kendisini doğup büyüdüğü topraklara, Kars’a ve Karslı’ya adamış bir insandır. Şimdiye kadar Kars’a yaptıkları devletin yaptıklarından daha fazla oldu.

İsmail Aytemiz’in üç yıldan beridir yaptırdığı, hava muhalefeti nedeniyle açılması ertelenen ve ancak çalışır durumda olan, “İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı” doğunun en büyük salonudur. 6 milyar YTL’ye çıkan bu bina çok amaçlı bir yapıdır. Spor kompleksi dışında, sergi bölümleri, konser ve toplantı salonları mevcuttur.

Yine İsmail Aytemiz’in Kars Kafkas
Üniversitesi’nde yaptırdığı konservatuar binası da örnek bir binadır. Tarihi dokusu aynen kalan binanın onarımı dışında tüm donanımı da, 2 büyük yedi piyano dahil, tüm müzik aletleri ve malzemesi ve aksesuarları da yine İsmail Aytemiz tarafından yapılmış veya alınmıştır.
Yine, rahmetli babası adına 12 dönüm arazi içinde yaptırdığı “Gül Ahmet Aytemiz Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi” ve 204 yataklı öğrenci yurdu da, İsmail Aytemiz’in Kars’a ve Karslı’ya hediyesidir.

Kızılay’a, belediyeye, hastanelere aldığı araç ve gereç ve yaptığı destekler de önemli boyutlara ulaşmıştır.

İsmail Aytemiz’i bu toplum ödüllendirmiş ve kendisine geçen sene TBMM tarafından “üstün hizmet ödülü” verilmiştir.

İsmail Aytemiz örneği, ülkemiz için çok önem vermemiz gereken bir örnektir.

İsmail Aytemiz ile birlikte, Kars’ı yönetenleri, vali ve belediye başkanını da kutlamak gerekir. Çünkü bunlar da bu desteğin yolunu açan ve önemseyen insanlardır.

Kars 50 milyara satılıktı

1989’DA Kars Belediye Başkanı, “Kars’ı 50 milyar liraya satarız” demişti. Bu mizah basında yer aldı… Hatta Milliyet Gazetesi manşet yaptı. Bu durum İstanbul’daki biz Karslılar’ı rahatsız etti… Ve üç yıl uğraştıktan sonra ben ve bazı arkadaşlarım, “Kars Kalkınma Vakfı”nı kurduk.

İsmail Aytemiz de bu vakfın kurucuları arasındadır.

Aynı vakfın kurucuları ve üyelerinden bir kısmı da Kars’a dönük hizmetler yaptı.
İşadamlarından, Resul Yıldız bir yetiştirme yurdu ve bir ilk öğretim okulu yaptı…
Bayram Tanrıverdi ilk öğretim okulu yaptı…

İskender Bozdemir de bir park yaptı.

Celal Aras, Selim’de bir çocuk parkı yaptırdı… Bir öğretmen evi yaptı.

Şimdi Gürcistan’dan geçen Kars-Tiflis Demiryolu’nun bitirilmesi, Antik Ani kalıntılarının tanıtımı ve korunması, dünya kış olimpiyatlarının bölgeye alınması, Kars’ı ve Kars’a bu yapılanları daha da anlamlı kılacaktır.

Aytemiz, örnek işadamı

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir