DIŞ TİCARET AÇIĞI 6 KAT ARTTI?

Türkiye İstatistik kurumu (TÜİK ) ‘in açıkladığı  rakamlara göre Ağustos ayı sonunda ihracatımız yıllık olarak 98.9 milyar dolara , ithalatımız ise 156.9 milyar dolara yükseldi.

 

Ayrıca , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM ) ‘ de  Eylül ayında ihracatın 100 milyar doları geçtiğini açıkladı.

 

100 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefine ulaşılması önemli bir başarıdır. Üstelik bu başarı bu günkü kurla sağlanmışsa , ihracatçı açısından daha büyük bir başarıdır. Çünkü gitgide YTL aşırı değer kazanıyor, ihracatçının yaptığı ihracat karşılığında  eline daha az YTL geçiyor.

 

Tek başına ihracat artışını bir slogan haline getirmek doğru değil.. Önemli olan ithalatın ne kadar arttığı… ve yine Dış ticaret açığının ne kadar arttığıdır .

 

 

İhracatçın katlandığı fedakarlığı herkes takdir eder… Ancak 100 milyonluk ihracatla övünmek için , dış ticaretin ya dengede olması gerekir. Veya Dış ticaret açığının makul düzeyde ve aynı parelelde yani  sürdürülebilir boyutta olması gerekir. Oysaki Ağustos sonu itibariyle Türkiye’nin yıllık  dış ticaret açığı 58 milyar dolara yükseldi.

 

Bunun nedeni italatın ihracattan daha fazla artmasıdır. 2001 yılından bu güne kadar , ihracatımız  3.1 kat   arttı. İthalatımız ise 3.8 kat arttı.  Dış ticaret açığımız ise altı kata yakın arttı.

 

Şimdi ihracatın arttığına mı sevinelim ? Yoksa dış ticaret açığımızın arttığına mı üzülelim ?

 

AÇIĞIN NEDENİ

 

  • Açığın temel nedeni YTL ‘nin aşırı değer kazanmasıdır. Değerli YTL ihracatı zorlaştırıyor. İthalatı ucuzlatıyor.

 

  • Artık ihracatta daha yüksek Aramalı ve hamadde kullanıyoruz. İhracatçıların kendi açıklamlarına göre , yapılan her 100 liralık ihracatın ortalama olarak 70 liralık kısmı ithal ediliyor.

 

  • İthalatın içinde yatırım mallarının payı azaldı. Eğer kurlar düşük iken daha fazla yatrım malı ithal edebilseydik, dış ticaret açığının önemi azalırdı. Yeni yatırım , istihadamı ve kalıcı büyümeyi sağlardı. Oysaki kur düşük , dış ticaret açığı artıyor aynı zamanda yatırım malı ithalatının payı da düşüyor.

İTHALAT MALLARININ  TOPLAM İTHALAT İÇİNDEKİ PAYI

 

                                                                2001           2007

                                                             ———–        ———-

 

YATIRIM MALLARI  …………………….16.8              15.7 

ARAMALI VE HAMMADDE  …………  73.2              72.9

TÜKETİM MALLARI…………………….  9.2              10.6

DİĞERLERİ ……………………………….0.8               0.8

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir