DEVLETİ ZAYIFLATMANIN MALİYETİ

Dünkü Vatan Gazetesi’nden bir haber… “Hak ve Hakikat partisi Genel Başkanı Dursun Güneş, Erzurum İl Teşkilatı’nın açılış töreninde iktidara gelmeleri halinde tekke ve zaviyelerin yeniden açılacağını söyledi. “Keseceğiz, asacağız” dedi.


Pazar günkü Cumhuriyet Gazetesi’nin manşetinde ise Boğaziçi Üniversitesi ile Açık Toplum Enstitüsü’nün hazırladığı
“Türkiye’de farklı olmak raporuyla, devletin yerini cemaatlerin aldığı ortaya çıktı” deniliyor.


Atatürk, 2 Eylül 1925’te Bakanlar Kurulu’nu toplayarak üç önemli kararname çıkarttı:
1. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kararname,
2. İlmiye sınıfının kılığına ilişkin kararname,
3. Devlet memurlarının kılığına ilişkin kararname.

1925 yılından beri, tekke ve zaviyelerin rövanşı alınmak isteniyor. Rövanş isteyenler bu isteklerini 2002 yılından beri çekinmeden ortaya koymaktadırlar.

 


Siyasi iktidar, bilerek veya bilmeyerek devleti zayıflatarak bu taleplerin önünü açtı. Devleti zayıflatırsanız, ortaya çıkan boşluğu her zaman bu şekilde dolduranlar olur.


Tarikatlar ve terör


AKP devleti zayıflattı… Bazı örnekler..

  • AKP devlete ait altyapı yatırımlarını özelleştirdi.. Devletin piyasaya müdahale gücü azaldı. Piyasa- devlet dengesi bozulduÖBaşka bir ifade ile devletin ekonomideki optimal büyüklüğü düşürüldü. Bu nedenle ekonomik krize müdahale edemiyorÖ IMF’ ye gidiyor.

 

  • Devlet ihalelerinde şaibe arttı. Bu durum AB’nin “Türkiye ilerleme raporlarında”da yer aldı. Ayrıca, bizzat Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, resen harekete geçemediğinden şikayet ediyor. Türkiye de her yıl 80 milyarlık ihale yapıldığını ve fakat şikayetleri yerinde incelemek için yetkilerinin olmadığını açıklıyor.

 

  • Hükümet, merkezi devletin yapması gereken bazı hizmetleri, dolaylı yoldan bazı belediyelere yaptırdı. Buna karşılık, bu belediyeler de Hazine(ye olan borçlarını, BOTAŞ’a olan doğalgaz borçlarını ödemedi. Merkezi devletle, mahalli idarelerin yetki ve sorumluğu arasındaki dengeler bozuldu.

 

  • Eğitim ve sağlığın özel sektöre bırakılması, devletin gücünü zayıflattı.

 

Devletin gücünü zayıflatmanın mutlaka maliyetleri olacaktı… Tarikatların etkinliği bu boşlukta ortaya çıktı. Terör ve anarşinin tırmanmasının da bir nedeni de yine budur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir